Γιατί οι ξένοι θα συνεχίσουν να «παίζουν» την Ελλάδα με ή χωρίς Τσίπρα

Tου Δημήτρη Παφίλα

Αν στο Χρηματιστήριο οι κινήσεις είναι καθημερινές, στα funds (όχι βραχυπρόθεσμα) ο σχεδιασμός είναι τουλάχιστον 1,5 χρόνο μπροστά. Ύστερα από την συμφωνία της 16ης Ιουνίου με τους δανειστές, τα ξένα funds δεν άλλαξαν την στρατηγική τους όσον αφορά τις τράπεζες, αντίθετα όπως επισημαίνει διαχειριστής fund

αμερικανικών κεφαλαίων «αναμένουν τις κινήσεις των διοικήσεων για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και ιδιαίτερα την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας».

Όπως προσθέτει η ίδια πηγή τα δεδομένα της συμφωνίας ήταν γνωστά πριν προσχωρήσει στην συμφωνία η κυβέρνηση Σύριζα – Ανελ ενω ήδη η αγορά έχει αρχίσει – σιωπηρά- να προεξοφλεί και πολιτική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα :

Ι) Η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση ( Quantitave easing) ήταν γνωστό ότι δεν θα δοθεί- λόγω της μη ύπαρξης βιωσιμότητας του χρέους, του καταστατικού της ΕΚΤ και του περιορισμού του χρόνου- και είχε περιληφθεί στις τιμές των μετοχών. Οι σοβαροί τραπεζίτες, παρά τα όσα έλεγαν ιδιωτικώς γνώριζαν καλά ότι η ΕΚΤ απαρτίζεται απο κράτη- μέλη, τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όσο κι αν διαθέτει ανεξαρτησία ο πρόεδρος της ΕΚΤ.κ. Mario Draghi.

ii) H διευθέτηση για το χρέος ήταν επίσης γνωστό ότι, δεν θα δοθεί ( σ.σ Αύγουστος του 2018 ήταν εξαρχής το ραντεβού με τους δανειστές) και οι αγορές απλώς περίμεναν μια ευνοϊκή φραστική διατύπωση. Εφόσον οι δανειστές προχωρούσαν σ αυτή- και το ΔΝΤ αποκτούσε κομβικό ρόλο τότε το χρηματιστήριο σταδιακά θα κινούνταν προς τις 900 -1000 μονάδες με την προσδοκία των μέτρων του χρέους.

ΙΙΙ) Υπάρχει κι ένα θετικό δεδομένο. Τα μη εξυπηρετούημενα ανοίγματα ΝPE'S εμφάνισαν μείωση 1,1% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος φθάνοντας τα 105, δις. ευρώ με δείκτη 45,2%. Οι τράπεζες προχώρησαν σε εκτεταμένες διαγραφές, ύψους 1,3 δισ, ευρώ- και ήδη έχουν ανακοινώσει πωλήσεις όπως τα 2 δις. ευρώ της Eurobank στις αρχές του Αυγούστου. Ο σχεδιασμός των τραπεζών είναι ο δείκτης των ΝPE'S να υποχωρήσει στο 33,9% στα 66,7 δις. ευρώ στα τέλη του 2019, δηλαδή κοντά στα 38,2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος δε της μείωσης αφορά τα δυο επόμενα χρόνια 2018-2019.Όταν οι τιμές ορισμένων τραπεζικών μετοχών βρίσκονται κάτω απο το 0,30 τιμή /προς λογιστική αξία με τις προαναφερόμενες εξελίξεις υποδεικνύουν ότι είναι φθηνές.

ΙΙΙΙ) Τα ξένα funds θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις- μεταρρυθμίσεις- όπως μαρτυρούν οι εξελίξεις με το Ελληνικό και η πρόσφατη εμπλοκή στα ΕΛ.ΠΕ που άρθηκε τελικώς. Πιστεύουν ότι, ο σημερινός πρωθυπουργός βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την κυβέρνηση του Σαμαρά του 2014 όταν εκδόθηκαν τα ομόλογα, αλλά η κυβέρνηση σήμανε υποχώρηση στις ιδιωτικοποίησεις εμφανίζοντας κόπωση και με τον τότε ανασχηματισμό. ( σ.σ Ακολούθησε η άρνηση των δανειστών να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση, η εκλογή προέδρου και τελικά οι εκλογές) Σ αυτό το σημείο έρχεται να συνδυαστεί η συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ( ΝΔ) η οποία διχως ακτιβισμούς θα ξεκίνησει να παρουσιάζει το πλάνο της. Υπο αυτό το δεδομένο, οι ξένοι προετοιμάζονται και για την προοπτική εκλογών που θα σημάνει συναργερμό άμα την προκήρυξη τους. Ένα πρώτο σημάδι της διάθεσης των δανειστών ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Λαϊκού κόμματος Βέμπερ.

ΙΙΙΙΙ) Η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι ενθαρυντική με τους φόρους συνεπώς οι ξένοι επενδυτές επικεντρώνονται στην αγορά assets όσο το δυνατόν πιο φθηνά ( ξενοδοχεία, εταιρείες, ακίνητα, εταιρείες κλπ) Επιπλέον η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (800 εκατ. ευρώ ) έδωσε το μήνυμα στο εξωτερικό ότι, τα περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν και διαθέτουν δίκτυο και αξία πρέπει να πληρωθούν με premium.

ΙΙΙΙΙΙ) Η προσφυγή στις αγορές δεν έχει νόημα για την Ελλάδα και μετατίθεται για τον Χειμώνα, όπως λένε και ξένοι τραπεζίτες.
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές θα παίζουν θετικά την Ελλάδα, όσο έχουμε κάποια παράμετρο που υπερισχύει ( χρέος, NPE'S, πολιτική αλλαγή και μεταρρυθμίσεις ). Όσο έχουμε θετικές εξελίξεις το trade παραμένει. Αν αντίθετα έχουμε αρνητικές το trade θα ξεφτίζει... πιθανότητα που δεν σκέπτεται κανείς απο όλους όσοι έχουν τοποθετήσει εκατομμύρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα