Η καλύτερη επένδυση στην Ισπανία; Τα ταξί

Οι άδειες ταξί στην πόλη της Βαρκελώνης έχουν απόδοση 500% και αυτό τις καθιστά την καλύτερη επένδυση των τελευταίων 30 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία μιας άδειας στη δευτερογενή αγορά για να δουλέψει κάποιος ένα ταξί στην καταλανική πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά 503% το διάστημα 1987 έως το 2016, σύμφωνα με τη μηνιαία αναφορά του ισπανικού ρυθμιστή αγορών και ανταγωνισμού, CNMC. Ο δείκτης IBEX 35 το ίδιο διάστημα ενισχύθηκε κατά 325%.

Οι περιορισμοί στη χορήγηση

νέων αδειών ταξί στη Βαρκελώνη σημαίνει ότι ένα ταξί που δουλεύει στην ισπανική πρωτεύουσα μπορεί αυτή τη στιγμή να αξίζει 134.000 ευρώ, σύμφωνα με τη CNMC.

«Οι άδειες ταξί έχουν μια τιμή που αυξάνεται και έχουν μετατραπεί ντε φάκτο σε ένα μέσο για την πληρωμή των συντάξεων των επαγγελματιών αυτοκινητιστών – αυτό είναι αναμφισβήτητο», αναφέρει η Sandra Sieber, καθηγήτρια πληροφοριακών συστημάτων στο IESE Business School της Βαρκελώνης.

Την ίδια ώρα, οι κανόνες που περιορίζουν τον αριθμό των οχημάτων, τις τιμές και τις δραστηριότητες των δρομολογίων σημαίνουν ότι οι περισσότεροι από 10.500 κάτοχοι άδειας ταξί στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης λειτουργούν σε σχεδόν μονοπωλιακό περιβάλλον και αυτό κόστισε στους καταναλωτές τουλάχιστον 61 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Για τον πελάτη αυτό σημαίνει ότι δεν έχει και την καλύτερη υπηρεσία στη διάθεσή του, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας, – και ακριβώς αυτό, είναι που θέλουν να ακούσουν εταιρείες όπως η Uber Technologies και η Cabify.

"Το κόστος της άδειας ταξί στη δευτερογενή αγορά είναι το πιο σαφές στοιχείο για το πώς παράγεται το εισόδημα σε μια μονοπωλιακή αγορά, δηλ. από περιοριστικούς κανόνες που δυσχεραίνουν τον ανταγωνισμό στις τιμές, την ποιότητα και την καινοτομία, σύμφωνα με τη CNMC.

Η ισπανική νομοθεσία κάνει διάκριση μεταξύ των ταξί και των οχημάτων με οδηγό για ενοικίαση, μια κατηγορία που περιλαμβάνει την Uber και την Cabify, οι οδηγοί των οποίων μπορούν μόνο να παραλάβουν τους επιβάτες που έχουν παραγγείλει την υπηρεσία εκ των προτέρων.

Οι τοπικές αρχές μπορούν να απορρίψουν τις αιτήσεις από ταξί τύπου Uber και Cabify (VTC), εάν ο αριθμός των αυτοκινήτων της κατηγορίας αυτής υπερβαίνει την αναλογία 1 προς 30 των επίσημων ταξί. Τον Ιανουάριο, υπήρχαν 803 οδηγοί VTC στην Καταλονία έναντι άνω των 13.400 ταξί που λειτουργούσαν στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η Βαρκελώνη δεν έχει εκδώσει νέες άδειες τουλάχιστον από το 1980, σύμφωνα με την CNMC.
Από την πλευρά της η Uber κάλεσε τις ισπανικές αρχές να ανοίξουν την αγορά.

«Καλούμε την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια δίκαιη διαδικασία για τη μετάβαση προς τους σύγχρονους κανονισμούς μεταφορών, γεγονός που θα ωφελήσει τους Ισπανούς πολίτες και τις ίδιες της πόλεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Uber στην Ισπανία.

Σημειώνεται ότι η Uber είχε απαγορευτεί στην Ισπανία το 2014, μετά από δικαστική απόφαση που έκρινε ότι δεν τηρούσε τους νόμους και αποτελούσε αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Επανήλθε», όμως, πέρυσι τον Απρίλιο, με την υπηρεσία UberX, όπου οι οδηγοί της έχουν επαγγελματικό δίπλωμα και σχετική άδεια.
Συγκεντρώνει πολλές προτιμήσεις, καθώς τα ναύλα της είναι χαμηλότερα από ότι τα παραδοσιακά ταξί

Keywords
Τυχαία Θέματα