Γιατί κατρακυλά το Bitcoin

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Δεν έχει σταματημό η βουτιά στα κρυπτονομίσματα, καθώς το Bitcoin βούτηξε σήμερα σε νέα χαμηλά έτους στα 3.230 δολάρια (Bitstamp).

Ο «βασιλιάς» των ψηφιακών νομισμάτων έχει υποχωρήσει περισσότερο από 18% το τελευταίο διήμερο.

Βαριές απώλειες καταγράφονται εκ νέου και στα Stellar, Bitcoin Cash και Litecoin, ενώ μεγάλος χαμένος της ημέρας είναι το EOS. Κάτω από τα 30 cents διαπραγματεύεται και το XRP.

Η νέα

βουτιά απομακρύνει ακόμη περισσότερο τα όνειρα κάποιων για νέα ιστορικά υψηλά πριν το 2019 (ήτοι πάνω από 20.000$), μεταξύ των οποίων και πολλοί διάσημοι αναλυτές, επενδυτές και bulls του Bitcoin, όπως ο Tom Lee, ο John McAfee κ.α.

Στο newmoney.gr ήδη από το Νοέμβριο μιλήσαμε για το πως η πολυαναμενόμενη «ανάσταση» του Bitcoin ενδέχεται να αργήσει πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελαν οι επενδυτές... Περισσότερα εδώ.

Παράταση στο πολυαναμενόμενο ETF που θα έσωζε την παρτίδα

Αιτία ή... αφορμή (αναλόγως αν πιστεύετε στη χειραγώγηση ή όχι) αυτή τη φορά υπήρξε η μη απόφαση για το πολυαναμενόμενο ETF (Διαπραγματεύσιμό Αμοιβαίο Κεφάλαιο) Bitcoin. Η αρμόδια επιτροπή SEC έδωσε παράταση στην απόφαση για τις 27 Φεβρουαρίου, γεγονός που αποθάρρυνε τους επενδυτές, οι οποίοι ανέμεναν το «ναι» σήμερα, καθώς και ένα γενναίο ράλι να το συνοδεύσει.

Οι τεχνικοί αναλυτές «βλέπουν» περαιτέρω βουτιά, καθώς οι επενδυτές ψάχνουν τον «πάτο» για επαναγορά

Στο newmoney.gr έχουμε μιλήσει για το πως η εισαγωγή του Bitcoin στη Wall Street αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι» για τον κλάδο. Από τη στιγμή που ο Nasdaq άρχισε να εκδίδει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ ή αλλιώς futures), δικαιώματα προαίρεσης (options) και γενικά παράγωγα (derivatives) για το διάσημο κρυπτονόμισμα, άλλαξαν όλα.

Χαρτί και... pixels δεν πάνε μαζί, πως να το κάνουμε. Τα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν με σκοπό την περαιτέρω ψηφιοποίηση του χρήματος (και των παραγώγων του), όχι για να διαπραγματεύονται με... χαρτιά, όπως τα ΣΜΕ.

Το Bitcoin δεν έχει διαπραγματευτεί για τόσο καιρό κάτω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 Ημερών του εδώ και και τρία χρόνια

Πως η Wall Street επηρεάζει πλέον το Bitcoin - Η σημασία του Δεκεμβρίου

Από τότε που η Wall Street λοιπόν μπήκε στο παιχνίδι, η τιμή του Bitcoin και κατ΄επέκταση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ημερομηνίες εκπλήρωσης των ΣΜΕ.

Ο Δεκέμβριος δεν αποτελεί τυχαίος μήνας για τα κρυπτονομίσματα. Είναι ο μήνας που το 2017 έγινε το μεγάλο «μπαμ», όταν και άρχισε το ράλι-φαινόμενο που εκτόξευσε το Bitcoin μέχρι τα 20.000 δολάρια. Εκείνη την περίοδο υπογράφηκαν πολλά ΣΜΕ, καθώς επικράτησε φρενίτιδα από επενδυτές της Wall Street που ήθελαν ένα μερίδιο από την πίτα (ή έτσι νόμιζαν τουλάχιστον).

Πολλά ΣΜΕ λήγουν τις επόμενες εβδομάδες. Και αν η αγορά δε βγάλει κανα «άσσο» απ΄το μανίκι, θα λήξουν με τεράστια «χασούρα» για κάποιους. Η απόφαση για το ETF αναμενόταν να δώσει μια ανάσα τώρα στον κλάδο, και πιθανόν να σώσει ότι... δε σώζεται. Επομένως η μεταφορά της απόφασης για Φεβρουάριο αλλάζει πλήρως τα δεδομένα, αποδεικνύοντας πόσο μεγάλη επιρροή έχει στο κλάδο η Wall Street.

Τα θεμελιώδη υπάρχουν - Η ανάκαμψη θα περάσει μέσα από το adoption

Τα κρυπτονομίσματα έχουν έρθει για να μείνουν. Ίσως να μην είναι στη μορφή του Bitcoin, ίσως η τωρινή μορφή τους είναι απλώς ένα πρώτο μοντέλο της αναμφίβολα εντυπωσιακής όσο και ανατρεπτικής αυτής χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας που ενδέχεται κάποτε να αλλάξει ριζικά τις συναλλαγές, την έννοια του χρήματος, και ολόκληρο τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε.

Ωστόσο και μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο, η αγορά θα περάσει από μεγάλες «φουρτούνες», και ο μόνος τρόπος να ξεφύγει από την μεγάλη χειραγώγηση που υφίσταται αυτή τη στιγμή είναι μέσω του adoption, δηλαδή της υιοθέτησης των ψηφιακών νομισμάτων από τον πραγματικό κόσμο, την οικονομία, τις εταιρείες, τους εμπόρους, τους ανθρώπους, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει και αναμένεται να επιταχυνθεί εκπληκτικά τα επόμενα χρόνια.

Για όσους όμως εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το μέγεθος της χειραγώγησης στον κλάδο, ίσως αυτό το άρθρο να σας διαφωτίσει.

Αν το Bitcoin δεν πραγματοποιήσει κάποιο εξωπραγματικό ράλι στα... 50.000 δολάρια τις επόμενες ημέρες, πολλά μεγάλα options σύντομα δε θα αξίζουν τίποτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα