Γιατί καταγράφουν άνοδο οι μετοχές των... ιδιωτικοποιήσεων

Του Δημήτρη Παφίλα

Οι επικείμενες διαθέσεις μετοχών (ή placement ελληνιστί) της ΔΕΗ, των ΕΛ.ΠΕ, ΟΤΕ κ.α και οι προμήθειες που θα λάβουν οι ξένοι οίκοι που τις έχουν αναλάβει (Goldman Sachs, UBS) κρύβονται πίσω από την χθεσινή εκρηκτική άνοδο της μετοχής της ΔΕΗ κατά 12,6%.

Μέσα σε δυο ημέρες η μετοχή ανέβηκε 17% περίπου ενώ από τις αρχές του

χρόνου έχει καταγράψει άνοδο 68%! Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν θα πρότεινε την μετοχή της ΔΕΗ, αλλά όταν υπάρχουν στην μέση προμήθειες είναι βέβαιο ότι θα εκδοθούν και εκθέσεις.

Η Goldman Sachs ή κάθε άλλη επενδυτική τράπεζα δεν θα μπορούσε να διαθέσει το πακέτο μετοχών (17%) της ΔΕΗ στα επίπεδα των 2-2,30 ευρώ, διότι τότε το Δημόσιο δεν θα κατέβαλλε την προμήθεια (Success fee).

Εφόσον η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ βρεθεί σε ένα "ανεκτό" επίπεδο – ήδη έχει φθάσει τα 760 εκατ. ευρώ- τότε η τράπεζα θα πληρωθεί τόσο για την συναλλαγή, όσο και για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.

Η ίδια εκρηκτική άνοδος σημειώθηκε τις προάλλες και στην μετοχή των ΕΛ.ΠΕ (6%) καθώς το Δημόσιο θα πουλήσει το 35% σε ξένο στρατηγικό επενδυτή.
Μάλιστα, κατά περίεργη σύμπτωση, οι δυο επενδυτικές τράπεζες που αγόραζαν εκείνη την ημέρα ήταν η αμερικανική Goldman Sachs και η ελβετική UBS.

Οι αγορές λοιπόν απο επενδυτικές τράπεζες σε συνδυασμό με τις θέσεις short στην ΔΕΗ απο το Lansdowne Partners (0,80% των μετοχών ή των παραγώγων) φέρνουν την άνοδο.
Επιπλέον, η ΔΕΗ την ίδια περίοδο έχει ξεκινήσει την ανταλλαγή ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ σε τιμές τις οποίες ανακοίνωσε μια ημέρα μετά την αποδοχή απο τους κατόχους των ομολόγων! Δίχως κανένα κίνητρο η ΔΕΗ, προφανώς, προετοιμάζεται για να εκδώσει νέο δανεισμό προκειμένου να βελτιώσει τον κακό ισολογισμό της.

Με την έκδοση του ομολόγου βελτιώνεται κατά τι ο ισολογισμός, έτσι μπορεί εν μέρει να δικαιολογηθεί και η άνοδος της μετοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα