Γιατί η συμφωνία Fiat - Renault δεν είναι εντελώς νεκρή

Παρότι οι διαφωνίες μεταξύ της Fiat Chrysler Automobiles NV και της γαλλικής κυβέρνησης οδήγησαν σε κατάρρευση της προτεινόμενης συγχώνευσης μεταξύ της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της Renault SA, υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμφωνία δεν έχει πεθάνει εντελώς.

Παρακάτω παρατίθενται βασικές ερωτήσεις που αφορούν τη συμφωνία. Οι απαντήσεις μπορούν να καθορίσουν εάν τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές

τους, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δημιουργήσουν την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια σε μια συμφωνία;

Η συγχώνευση δεν θα ήταν ποτέ εύκολη, λόγω των ανταγωνιστικών συμφερόντων των κυβερνήσεων, των εργαζομένων και των εταίρων της Renault στην Ιαπωνία, της Nissan Motor Co. και της Mitsubishi Motors Corp.

Η γαλλική κυβέρνηση επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αντιμετωπίσει μία από τις τέσσερις βασικές συνθήκες - να πάρει σαφή υποστήριξη από τη Nissan για τη συγχώνευση - και ότι η Fiat έτρεξε μπροστά με αδικαιολόγητη βιασύνη, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο. Οι εκπρόσωποι της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο διοικητικό συμβούλιο της Renault είχαν προγραμματίσει να απέχουν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία, κάτι που δεν ήταν καλό, παρόλο που όλες οι άλλες απαιτήσεις του γαλλικού κράτους είχαν ικανοποιηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Fiat είχε μια διαφορετική οπτική: η υπομονή της εξαντλήθηκε με τις γαλλικές προσπάθειες να αλλάξουν οι συνθήκες της συγχώνευσης και των προσπάθειών της να διατηρήσει τον έλεγχο της συνδυασμένης εταιρείας - στην οποία το μερίδιό της θα μειωνόταν στο ήμισυ στο 7,5% - σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Ωστόσο, το γαλλικό κράτος - ο πιο ισχυρός μέτοχος της Renault - δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε κλείσει τελείως την πόρτα σε πιθανή συγχώνευση. Από την πλευρά της, η Renault εξέφρασε την απογοήτευσή της και δήλωσε ότι η συμφωνία είχε «επιβλητική βιομηχανική λογική και μεγάλη οικονομική αξία». Το ερώτημα είναι αν η απότομη απόφαση της Fiat να αποσύρει την προσφορά της ήταν κάτι περισσότερο από μια διπλωματική κίνηση.

Μπορεί η Nissan να συμμετέχει;

Δεν είναι εύκολο. Η σχέση μεταξύ της Renault και της Nissan υπέστη ρήξη από τη σύλληψη του πρώην προέδρου Carlos Ghosn τον Νοέμβριο. Η Renault πληρώνει ακριβά που δεν κατάφερε να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τη Nissan, προτού θέσει τα βλέμμα της στη Fiat.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια συμφωνία μεταξύ της Renault και της Fiat θα την οδηγήσει σε ανασκόπηση του μέλλοντος της δεκαετούς συμμαχίας της Nissan με τη Renault. Ζήτησε χρόνο για να εξετάσει τους κινδύνους.

Ποιος μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των βασικών εμπλεκόμενων;

Στο επίκεντρο του δράματος είναι ο πρόεδρος της Renault, Jean-Dominique Senard, ένας Γάλλος που έχει τον τρόπο του στους διαδρόμους της εξουσίας στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Ο ίδιος τοποθετήθηκε στην Renault από το κράτος για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Nissan και πέρασε πολλές ώρες μεταξύ του Παρισιού και του Τόκιο για συναντήσεις με τον Saikawa, με τον οποίο ανέπτυξε μια συγκεκριμένη καλή σχέση.

Το ερώτημα είναι εάν ο 66χρονος μπορεί να εξομαλύνει τη σχέση μεταξύ του προέδρου της Fiat, John Elkann, και του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Bruno Le Maire. Ο Senard προσπαθεί ήδη εδώ και πολύ καιρό να επιδιορθώσει τη συμμαχία με τη Nissan μετά από τη σύλληψη του Ghosn και τώρα θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της διάσωσης της μεγαλύτερης συγχώνευσης στην αυτοκινητοβιομηχανία εδώ δεκαετίες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Πρώτη στάση θα είναι η Ιαπωνία, όπου ο Le Maire θα συζητήσει τη συμμαχία της Renault-Nissan με τον υπουργό Οικονομίας Hiroshige Seko στο περιθώριο της συνόδου G-20 τις επόμενες ημέρες. Εντούτοις, οι πολιτικές συναντήσεις μπορεί να μην είναι το μόνο που χρειάζεται για να σωθεί η συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα