Γιατί η Ελλάδα σταμάτησε να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιραν

Τις ασάφειες, που υπάρχουν στην αμερικανική απόφαση εξαίρεσης χωρών στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, επικαλούνται κύκλοι της ελληνικής αγοράς πετρελαίου, απαντώντας στις «αιχμές» της Τεχεράνης ότι η Ελλάδα, παρότι εξαιρείται από τις κυρώσεις, δεν αγοράζει πλέον ιρανικό πετρέλαιο.

Όπως

εξηγούν πηγές στο newmoney.gr, οι ασάφειες αυτές, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες με τις οποίες επιτρέπονται οι συναλλαγές ή ο τρόπος πληρωμής κοκ είναι μεταξύ άλλων οι λόγοι για τους οποίους Ελλάδα και Ιταλία έχουν διακόψει πλήρως την προμήθεια πετρελαίου απο το Ιραν.

Σημειώνεται πως όταν απαγορεύθηκαν οι συναλλαγές εταιρειών της Δύσης με το Ιραν είχαν εξαιρεθεί οι εξής χώρες: Κίνα, Ινδία, Νότιος Κορέα, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Ταϊβάν.

Περισσότερες, όμως, απο 20 χώρες έχουν διακόψει την εισαγωγή πετρελαίου απο το Ιραν με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι ιρανικές εξαγωγές κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας, όσο δεν υπήρχαν διεθνείς κυρώσεις έκανε μαζικές εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου η τιμή του οποίου διαπραγματευόταν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα