Ο μαγνητικός βόρειος πόλος μετακινείται «αρκετά γρήγορα» προς τη ρωσική Σιβηρία

Παρότι η αναθεώρηση της τοποθεσίας του μαγνητικού βόρειου πόλου πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, η τελευταία ήρθε έναν χρόνο νωρίτερα εξαιτίας της ταχύτερης από το αναμενόμενο μετακίνηση του πόλου.
Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης, δηλαδή ο βορράς που δείχνει η πυξίδα, φαίνεται πως «εγκαταλείπει» την καναδική Αρκτική και μετακινείται προς τη χιονισμένη Σιβηρία της Ρωσίας με ταχύτητα που ξεπερνά τα 55 χιλιόμετρα ανά έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αμερικανικής Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής υπηρεσίας και της Βρετανικής Γεωλογικής υπηρεσίας.
Γενικά,

το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο ενημερώνεται κάθε πέντε χρόνια ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης θα είναι γνωστές στην παγκόσμια πλοήγηση.
Ωστόσο, η τελευταία ενημέρωση ήρθε σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι προγραμματιζόταν εξαιτίας της ταχύτερης μετακίνησης του πόλου, γεγονός που επιβεβαιώνει ο γεωφυσικός Arnaud Chulliat του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, επικεφαλής της έρευνας για το νεότερο Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα μετακίνηση του μαγνητικού βόρειου πόλου «είναι αρκετά γρήγορη».
Ο Phil Livermore, ειδικός στη γεωμαγνητική στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ληντς, αναφέρει ότι η τοποθεσία του μαγνητικού βόρειου πόλου μπορεί να ελέγχεται από «δύο μεγάλες περιοχές μαγνητικού πεδίου» οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον Καναδά και Σιβηρία, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature.
«Το τμήμα της Σιβηρίας κερδίζει τον διαγωνισμό», επισημαίνει ο ίδιος.
Το μαγνητικό πεδίο είναι αποτέλεσμα της μετακίνησης των μετάλλων στο εσωτερικό της Γης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια ηλεκτρικά κυκλώματα που παράγουν ένα γιγαντιαίο μαγνητικό πεδίο.
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα