Γιατί είναι υψίστης σημασίας για την οικονομία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Της Ελένης Στεργίου

Την επίσπευση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα ζητά η ΡΑΕ από τον ΑΔΜΗΕ, επιδιώκοντας την ολοκλήρωση και των δυο φάσεων του έργου εντός του 2021. Παράλληλα ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου το έργο της

Διασύνδεσης της Κρήτης να χαρακτηρισθεί ως έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχώρησε στην έγκριση του δεκαετές προγράμματος για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, για την περίοδο 2017-2026. Γίνεται ειδική αναφορά σε μεγάλα έργα που σχεδιάζει ο διαχειριστής, με επίκεντρο τη διασύνδεση της Κρήτης, δίνοντας μεγάλη σημασία τόσο στη διασύνδεση εξοικονόμησης, δηλαδή τη μικρή διασύνδεση που έχει προταθεί να γίνει από την Πελοπόννησο, όσο και στη μεγάλη διασύνδεση που θα γίνει από την Αττική.

Υπογραμμίζεται ότι η μικρή διασύνδεση κρίνεται αναγκαία και ότι θα πρέπει από τον υποσταθμό των Μολάων να κατασκευαστεί με με υπογειοποίηση των προτεινόμενων ή άλλων τμημάτων του έργου. Αναφορικά για τη μεγάλη διασύνδεση η ΡΑΕ τονίζει ότι θα πρέπει να υποβληθεί από τον ΑΔΜΗΕ εντός του μήνα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την προώθηση υλοποίησης του έργου, με στόχο ολοκλήρωσης το έτος 2021.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, η μικρή διασύνδεση θα χρησιμοποιεί καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος 150KV και αναμένεται να κοστίσει περί τα 190 εκατ. ευρώ. Απο την άλλη το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό αφού θα μειωθεί έως και 50% το κόστος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του τέλους ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) για την κάλυψη της ηλεκτροδότησης της Κρήτης ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τώρα, η Κρήτη καλύπτει τις ανάγκες της με υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς οι σταθμοί, και λόγω παλαιότητας, εμφανίζουν μεταξύ άλλων χαμηλό βαθμό απόδοσης.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ καθώς το κόστος παραγωγής στην Κρήτη είναι 150 ευρώ η μεγαβατώρα, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται θα ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ ετησίως

Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το επιπλέον κόστος αυτό δεν μετακυλύεται στα τιμολόγια των κατοίκων της Κρήτης αλλά καλύπτεται από το τέλος ΥΚΩ που περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Η Κρήτη, στην οποία σήμερα αναλογεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των ΥΚΩ, αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πρόβλημα επάρκειας ρεύματος, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τον τουρισμό.

Ενέργειες σχετικά με το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης:

i) Ο Διαχειριστής του Συστήματος ΑΔΜΗΕ ΑΕ θα διερευνήσει τις συνεργασίες και συνέργειες που κρίνονται αναγκαίες αναφορικά με την υλοποίηση του έργου ΕΚΕ (PCI) διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ώστε να επιτευχθεί, βάσει του ισχύοντος εθνικού και ενωσιακού δικαίου, μεγιστοποίηση του οφέλους για τον καταναλωτή και τη χώρα σε σχέση με το περιλαμβανόμενο έργο στο ΔΠΑ 2017-2026 έργου της διασύνδεσης Κρήτης. ii) Ο Διαχειριστής του Συστήματος ΑΔΜΗΕ ΑΕ, θα υποβάλει, εντός μηνός από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της παρούσης, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών σε σχέση με την προώθηση της υλοποίησης του έργου και, ανά δίμηνο, αναλυτική αναφορά των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί και των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί, καθώς και τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν το σημείο (i) ανωτέρω.

Σε σχέση με τη Φάση Ι του έργου διασύνδεσης της Κρήτης:

Η διασύνδεση της Κρήτης με καλώδια AC από τον Υποσταθμό Μολάων θα κατασκευαστεί όπως προτείνεται από τον ΑΔΜΗΕ, με υπογειοποίηση των προτεινόμενων ή άλλων τμημάτων του έργου, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις και απαιτήσεις που θα προκύψουν κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Σε σχέση με τη Φάση ΙΙ του έργου διασύνδεσης της Κρήτης:

i) Έναρξη εκπόνησης της μελέτης βυθού εντός του έτους 2016, δεδομένης της ένταξης του έργου στα έργα πρώτης τριετίας στο εγκεκριμένο ΔΠΑ 2014-2023 και επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. - 12 - ii) Ο Διαχειριστής του Συστήματος ΑΔΜΗΕ ΑΕ, με βάση τα αποτελέσματα αναλυτικότερων μελετών και διερευνήσεων, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συντμηθεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της Φάσης ΙΙ του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης, με σκοπό αυτή να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του 2021

Για το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων:

Ο Διαχειριστής του Συστήματος ΑΔΜΗΕ ΑΕ, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή ΜΔΝ ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα εξετάσουν από κοινού την αναγκαιότητα επίσπευσης της ολοκλήρωσης της Γ' Φάσης της διασύνδεσης αυτής, στη βάση αποτελεσμάτων μελέτης κόστους οφέλους που θα πρέπει να εκπονηθεί, λαμβανομένων υπόψη και των πιθανών διασυνδέσεων άλλων νησιών των Κυκλάδων που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο προσεχές μέλλον, και λαμβάνοντας περαιτέρω υπόψη τα αποτελέσματα των εργασιών της οικείας Επιτροπής που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΡΑΕ. Στόχος είναι να τροποποιηθεί κατάλληλα το σχετικό χρονοδιάγραμμα και να ενσωματωθεί στο επόμενο Δεκαετές (ΔΠΑ) 2018-2027.

Keywords
Τυχαία Θέματα