Γιάννης Ζαρολιάγκης: Το γράμμα του …ρεύματος

Πριν από πολλά χρόνια η ΔΕΗ θέλησε να μπει στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, αξιοποιώντας το δίκτυο της. Το 2003 έγινε η παρουσίαση της νέας εταιρείας με την επωνυμία Tellas - «της νέας μεγάλης εταιρίας τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το σημαντικότερο τηλεπικοινωνιακό φορέα μετά τον ΟΤΕ στην χώρα, σε σταθερή τηλεφωνία

και υπηρεσίες Internet», όπως διαβάζω σε σχετικό δελτίο τύπου. Μάλιστα, η Τellas (στην οποία συμμετείχε εξ αρχής και η Wind) είχε μιλήσει για μια «επένδυση δεκαετούς ορίζοντα 650 εκατ. ευρώ, (που) φιλοδοξεί να κερδίσει σημαντικά μερίδια και των δύο αγορών -17% της σταθερής τηλεφωνίας και 15% της αγοράς Internet μέχρι το 2006. Συγκεκριμένα, η TELLAS στοχεύει σε 900.000 τηλεφωνικές γραμμές και 200.000 συνδέσεις Internet μέχρι το 2006».

Η Tellas δεν υπάρχει από χρόνια και η ΔΕΗ τραβολογιέται με όλους όσοι δεν πληρώνουν το ρεύμα. Την ίδια πάνω κάτω εποχή η ΕΥΔΑΠ «ψηνόταν» να μπει ως εναλλακτικός πάροχος και εκείνη στις τηλεπικοινωνίες. Ευτυχώς, για εκείνη το project έμεινε στα χαρτιά…

Πολλά χρόνια μετά το άδοξο τέλος των σχεδίων για διεύρυνση δραστηριοτήτων των παραδοσιακών μονοπωλίων στο ρεύμα και το νερό, μια μικρή – μπροστά σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ- δημόσια επιχείρηση, τα ΕΛΤΑ κάνει όνειρα για να γίνει εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας.

Το διαβάζω σε δημοσιεύματα σε έντυπα και sites – σε ένα διαρκές δημοσιογραφικό σέρβις ανεξαρτήτως διοίκησης- και δεν πιστεύω τα μάτια μου. Δεν θέλω να είμαι άδικος απέναντι στην σημερινή διοίκηση των ΕΛΤΑ, μπορεί να μου έχουν ξεφύγει γεγονότα και καταστάσεις… Για παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ πέραν από το να πηγαίνουν το γράμμα μπορεί να επένδυσαν δίχως φασαρία και σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής!

Διαφορετικά, η φιλοδοξία τους να μπουν στην αγορά της λιανικής για το ρεύμα αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο τους έχει συγκεκριμένα όρια και κανόνες. Δεν μιλάμε για «εναλλακτικό πάροχο» αλλά για ένα συνεργαζόμενο δίκτυο λιανικής. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Για παράδειγμα τα δίκτυα της Cosmote που συνεργάζονται με την Protergia/ Μυτιληναίος (έναν από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας) διαθέτοντας τα προϊόντα της για οικιακή και επαγγελματική χρήση δεν έγιναν εξ αυτού του λόγου «εναλλακτικός πάροχος». Συνεργαζόμενος διαθέτης προϊόντων λιανικής είναι και τέτοιος παραμένει.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΕΛΤΑ. Αυτό θα πρέπει ασφαλώς να το γνωρίζει καλά ο σημερινός επικεφαλής της εταιρείας Γιάννης Ζαρολιάγκης.

Ο τελευταίος γνωρίζει καλά την αγορά – καθώς έχει διατελέσει στέλεχος έστω και μικρού βεληνεκούς χρηματιστηριακών εταιρειών- και διαθέτει και την εμπειρία από την θητεία του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πιο συγκεκριμένα, το 2012 επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στο Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου. Στα ΕΛΤΑ έρχεται με πρόταση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στις αρχές του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα