Για την Παρασκευή αναβλήθηκε η απόφαση του ESM για τη δόση

Των Κωστή Πλάντζου, Στέλιου Μορφίδη

Πράσινο φως στο συμπληρωματικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup και μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, άναψε το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης) κατά την πρωινή του τηλεδιάσκεψη. Πρόκειται για το

έγγραφο που επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015.

Την ίδια στιγμή πάντως ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ αποφάσισε την αναβολή για την Παρασκευή 7 του μήνα της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των Διευθυντών του ESM (δείτε εδώ τα μέλη του), η οποία θα αποφάσιζε σήμερα για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ ευρώ προς τη χώρα μας. Και αυτό καθώς εξακολουθούν να είναι σε εκκρεμότητα τα τελευταία “αγκάθια”, όπως προκύπτει και απ' την επίσημη ανακοίνωση.

Μάλιστα η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει τις «δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς επίσης και τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ».

Όπως σημειώνει δε το ανακοινωθέν «οι διοικητές ενθαρρύνουν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει τις εκκρεμείς υποθέσεις γρήγορα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης ύψους 8,5 δισ ευρώ της χρηματοδοτικής στήριξης από το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM».

Όπως εξάλλου έγραφε νωρίτερα το newmoney.gr τα εκκρεμή ζητήματα θέτουν σε κίνδυνο τη δόση.

Μεταξύ των ανοικτών θεμάτων είναι:

• η οριστική απαλλαγή εννέα στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που, παρά την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο ανακαλείτο η παραπομπή τους σε δίκη, δεν ικανοποιεί πλήρως τους εταίρους (και όχι μόνον τους Ισπανούς, τους Ιταλούς και τους Σλοβένους που αντιδρούν επειδή ενεπλάκησαν στην δικαστική περιπέτεια ομοεθνείς τους).

• η έκδοση νομικής γνωμάτευσης ότι δεν θα καταπέσουν σαν αντισυνταγματικά οι μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου από το 2019

• Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει επακριβώς πού θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

• νομοθετική ρύθμιση για το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών.

Εφησυχάζει η Αθήνα

Η Αθήνα καθησυχάζει πως δεν θα υπάρξουν δυσκολίες. Ωστόσο, όπως έλεγε προ ημερών κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομικών, η εκταμίευση δεν πρέπει να αναμένεται πριν τις 10 Ιουλίου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι παρόλο που η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ με περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολογήτου, αντί για την αναμενόμενη απόφαση για εκταμίευση της δόσεως των 7,7 δισ. την Πέμπτη 6 Ιουλίου, πιθανώς ο ΕSM να αποφασίσει την μετάθεσή της κατά μία εβδομάδα αργότερα, στις 13 – 14 Ιουλίου. Στενεύει έτσι πολύ το περιθώριο για να προλάβουν να έρθουν τα 7,7 δισ. για να προλάβει το δημόσιο να πληρώσει στις 17 Ιουλίου τα 2,1 δισ. σε ιδιώτες που περιμένουν να πληρωθούν το τριετές ομόλογο Σαμαρά. Στις 18 Ιούλιου το ΔΝΤ περιμένει άλλα 300 εκατ. ευρώ και στις 20 Ιουλίου πρέπει να δοθούν και 4 δισ. στην ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα