Για ποιους λόγους δεν έχει εγκαταλειφθεί η δημιουργία Bad Bank

του Δημήτρη Πάφιλα

Ως μονόδρομος .... θεωρείται η δημιουργία κακής τράπεζας ( bad bank) για τις ελληνικές τράπεζες παρόλο που μέχρι τώρα η αυτή η λύση φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί καθώς έχει δεχθεί κριτική για συμφέροντα κτλ.

Και οι δυο σημαντικοί λόγοι, όπως τονίζουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, είναι αφενός ότι, οι προβλέψεις των δανείων που μπορούν να μετατραπούν

σε μετρητά και αφετέρου η ακύρωση πώλησης μεγάλων πακέτων δανείων προς ξένα funds, σε χαμηλές τιμές.

Συγκεκριμένα, εάν υπολογιστεί ότι, ο μέσος όρος προβλέψεων είναι 40% τότε αυτό ποσοστό με 120 δισ. προβληματικά δάνεια σημαίνει 45 δισ. ευρώ μετρητά, εξέλιξη η οποία θα ισχυροποιήσει τους ισολογισμούς εν όψει των stress tests του 2018.

Με άλλα λόγια, όχι μόνο θα εξυγιανθούν οι ισολογισμοί, αλλά θα ισχυροποιηθούν, εξέλιξη που θα σημάνει και την άνοδο των μετοχών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τραπεζίτες αναμένουν να έλθει προς ψήφιση ο νόμος για τις διαγραφές δανείων ( απαλλαγή ευθυνών ), ο εξωδικαστικός συμβιβασμός καθώς και η ολοκλήρωση του κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας Ελλάδας ώστε να γνωρίζουν οι συναλλασσόμενοι τι ακριβώς και με ποιο τρόπο πωλείται.

Με μοντέλο Εθνικής Τράπεζας στις ΗΠΑ η δημιουργία της κακής τράπεζας

Για την μορφή της κακής τράπεζας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει επιλεγεί το μοντέλο που ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα στην Αμερική με την Atlantic Bank. Ειδικότερα, όπως ήδη έχει γράψει το newmoney.gr.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως θα δούμε, είχε δημιουργήσει μια κοινή εταιρεία με μια θυγατρική της Atlantic. H εταιρεία λαμβάνει από την τράπεζα ένα δάνειο για να χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο.

Το fund που θα συμμετάσχει στην κακή τράπεζα θα προχωρεί στην διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. Εφόσον η διαχείριση προχωρεί κανονικά και αποπληρωθεί το δάνειο προς την τράπεζα, τότε ότι κέρδος βγει από την διαχείριση , θα αποτελεί το κέρδος του credit fund. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές διοικήσεις διατηρούν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους τα κόκκινα δάνεια, και δεν υπάρχει η πιθανότατα, τα κόκκινα δάνεια να παραδοθούν σε ξένα και αλλότρια συμφέροντα.

Ειδικότερα η Εθνική διέθετε την τράπεζα Atlantic στη Νέα Υόρκη – η οποία είχε προχωρήσει σε διάφορες χρηματοδοτήσεις. Για την διαχείριση των επισφαλών δανείων δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία στην οποία συμμετείχαν η Εθνική με ποσοστό 99% και 1% η Atlantic 960 Corporation (θυγατρική της Atlantic).

Tη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων ανέλαβε η Worthigton limited Partner.H νέα εταιρεία έλαβε από την Εθνική ένα δάνειο περίπου 7,1 εκατ. ευρώ και αφού προχώρησε στην διαχείριση ή πώληση των επισφαλών χορηγήσεων αποπλήρωσε το δάνειο προς την Εθνική Τράπεζα το 2000.

Keywords
Τυχαία Θέματα