Γερμανικές εκλογές: Τι θα ψηφίσουν οι μετανάστες

Στις επικείμενες εκλογές, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, θα ψηφίσει και μία ομάδα που συχνά πολιτικοί και κόμματα ξεχνούν: Περίπου 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, μετανάστες οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους Έλληνες, Τούρκοι, Ρώσοι και Σύριοι.

Πρόκειται για ένα 12%, από το σύνολο όλων εκείνων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Παρά το αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό σπάνια γίνεται άμεση αναφορά στην ομάδα αυτή από τους ίδιους τους πολιτικούς, παρατηρεί η κοινωνιολόγος Σαμπρίνα Μάγιες, η οποία την περίοδο αυτή εργάζεται σε μία μελέτη

για πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο Πανεπιστήμιο το Ντούισμπουργκ.

Μάλιστα, όπως παρατηρεί, αν και η πόλη που εργάζεται και η ίδια θεωρείται από τις πιο πολυπολιτισμικές στη Γερμανία, την εκπλήσσει το γεγονός ότι «σε μια τέτοια πόλη οι άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο σπάνια αναφέρονται στις προεκλογικές αφίσες».

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τη χαμηλή προσέλευση στις κάλπες: Στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, το 2017, οι ψηφοφόροι με μεταναστευτικό υπόβαθρο ήταν περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη Μάγιερ, αυτό το «χάσμα» δεν είναι ασυνήθιστο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είναι επίσης μια αφορμή για να το μελετήσει κανείς προσεκτικότερα.

Καθώς, όπως επισημαίνει η Μάγιερ, υπάρχει ο κίνδυνος να εδραιωθεί ένας φαύλος κύκλος: «Εάν μια ομάδα δεν αισθάνεται ότι της δίνουν σημασία, ελαττώνονται οι ψήφοι και αυτό με τη σειρά του μειώνει το κίνητρο για τα κόμματα να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη ομάδα».

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW

Keywords
Τυχαία Θέματα