Γερμανία: Ρεκόρ εισαγωγών και εξαγωγών το 2017

Νέα ετήσια αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στη Γερμανία το 2017, ενώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας κατάφερε να μειώσει ελαφρώς το εμπορικό της πλεόνασμα που επί σειρά ετών βρίσκεται στη γραμμή του πυρός.

Πιο αναλυτικά, οι γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν σε σχεδόν 1,3 τρισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 1,034 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 6,3% και τις εισαγωγές κατά 8,3%.

Το

ξένο εμπορικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 244,9 δισ. ευρώ το 2017, από 248,9 δισ. ευρώ το 2016. Στον περιορισμό του – τον πρώτο μετά από 8 χρόνια - συνέτεινε η ισχυρή αύξηση των εισαγόμενων αγαθών.

Το υπέρογκο εμπορικό πλεόνασμα έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών μελών της ΕΕ, αλλά και οικονομολόγων που επιμένουν ότι η Γερμανία έχει λάβει ελάχιστες πρωτοβουλίες ώστε να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση και, μαζί με αυτή, τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς οι εξαγωγές στα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ ανήλθαν σε 750 δισ. ευρώ, ενώ προς τις χώρες εκτός ΕΕ διαμορφώθηκαν σε 529,4 δισ. ευρώ, επίσης καταγράφοντας αύξηση άνω του 6%.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού χονδρικού και ξένου εμπορίου BGA, οι γερμανικές εξαγωγές είναι πιθανό να καταγράψουν και νεο υψηλό το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα