Γερμανία: Μικρή άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο

Ελαφρά άνοδο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο χάρη στην ενίσχυση του κλάδου κατασκευών, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μια ένδειξη ότι η εξασθένηση κατά το γ' τρίμηνο του έτους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ίσως να είναι τελικά παροδική.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, όταν και η παραγωγή είχε σημειώσει άνοδο της τάξεως του 0,1%.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ότι η βιομηχανική

παραγωγή της Γερμανίας θα υποχωρήσει κατά 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,8% έναντι ετήσιας ανόδου 0,2% τον Αύγουστο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 0,2%.

Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των κατασκευών, η παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η παραγωγή των ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησε κατά 1% σε μηνιαία βάση, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για την παραγωγή των καταναλωτικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο -0,3%.

Αντίθετα, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,9% ενώ η κατασκευαστική παραγωγή κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του 2,2%.

Υπενθυμίζουμε ότι τα χθεσινά (στοιχεία της Destatis έδειξαν μία απροσδόκητη άνοδο στις βιομηχανικές παραγγελίες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, δεχόμενες ώθηση από την εγχώρια ζήτηση.
«Η άνοδος της παραγωγής τον Σεπτέμβριο είναι μεν ευχάριστη, ωστόσο δεν αρκεί... η βιομηχανική παραγωγή έχει συρρικνωθεί σημαντικά κατά το γ' τρίμηνο», αναφέρει πάντως η Sophia Krietenbrink του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα