Γεράσιμος Τσιαπάρας: Το «Ερρίκος Ντυνάν» στη νέα εποχή

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ο εναλλακτικός πρόεδρος Γεράσιμος Τσιαπάρας, το θετικό σοκ που αναδεικνύει την αδιαμφισβήτητη αξία της μονάδας, οι επενδύσεις που αναζωογονούν το νοσοκομείο και τα διεθνή πρότυπα που ακολουθήθηκαν για να βγει από την κρίση.

Αν μία λέξη επικρατούσε για αρκετό καιρό εντός του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», αυτή ήταν το «κρίμα». Κρίμα μια μονάδα-κόσμημα με μεγάλη συνεισφορά στον χώρο της υγείας να κλείσει. Κρίμα να χάσουν εκατοντάδες εργαζόμενοι τη δουλειά τους ή να μένουν απλήρωτοι.

Κρίμα η χώρα μας να χάσει μια σημαντική νοσοκομειακή δύναμη σε μια περίοδο που κανονικά οφείλαμε να ανοίγουμε και άλλες. Η συζήτηση αυτή φαίνεται πλέον ότι ανήκει οριστικά στο παρελθόν, καθώς η νέα διοίκηση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» είδε την κρίση ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης και με ένα νέο πνεύμα αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά. Να επενδύσει -μέσα από συναινέσεις που πέτυχε με την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία η μονάδα έχει περιέλθει- 3 εκατ. ευρώ για υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, να υλοποιήσει ένα πλάνο εξυγίανσης και να ανατρέψει έναν πάγια αρνητικό χαρακτήρα που το νοσοκομείο είχε τα προηγούμενα χρόνια. Να «αποσκανδαλοποιήσει» δηλαδή έναν φορέα που κανονικός του ρόλος είναι να παρέχει υπηρεσίες υγείας στη μεσαία τάξη.

Αυτή τη στρατηγική έχει αναλάβει πλέον να υλοποιήσει ο καινούριος επικεφαλής με νέα επιτελική ομάδα, με γνώση του μάνατζμεντ, της τραπεζικής, αλλά και της ανάγκης τέτοιου είδους μονάδες να είναι ανταγωνιστικές και ταυτόχρονα ανοιχτές στην κοινωνία. Ο λόγος για τον πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» Γεράσιμο Τσιαπάρα, επιτελικό στέλεχος με μακρά διαδρομή στον τραπεζικό τομέα, εντός και εκτός συνόρων, αλλά και με έντονο κοινωνικό προφίλ, καθώς η επαγγελματική πορεία του συνδυάζεται παράλληλα με συγγραφικό έργο και δράση με στοιχεία ακτιβισμού. Ο κ. Τσιαπάρας είναι αυτός που σηκώνει το βάρος κρίσιμων μα αναγκαίων αποφάσεων για την επιστροφή του νοσοκομείου.

«Ασθενής, όχι πρόεδρος»

Ο ίδιος, σε μια φάση όπου η αναδιοργάνωση που επιχειρείται παράγει ήδη τα πρώτα της αποτελέσματα, δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι τόσο σύνθετο. «Μα δεν χρειάζεται στη χώρα μας να εφεύρουμε τον τροχό. Αρκεί να εφαρμόσουμε επιτυχημένα παραδείγματα ξένων κρατών», τονίζει.

Με πείρα στο διεθνές περιβάλλον, ο κ. Τσιαπάρας κινείται με στόχο στο πολύπαθο νοσοκομείο να εφαρμοστούν βρετανικά πρότυπα: «Θέλω να είμαι σαφής. Το να προσπαθείς να δεις ένα νοσοκομείο ως πρόεδρος ή ως στέλεχος είναι λάθος. Προσωπικά επιδίωξα να δω το νοσοκομείο ως ασθενής. Να κοιτάξω την κατάσταση ως εξυπηρετούμενος. Το ‘‘Ερρίκος Ντυνάν’’, λοιπόν, είναι ένα νοσοκομείο-κόσμημα που δυστυχώς λεηλατήθηκε. Στόχος δικός μου δεν ήταν άλλος από την προσπάθεια ανάταξής του ώστε να αναδειχθεί η αξία του και κατόπιν να δούμε τον τρόπο αξιοποίησής του από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς». Από τις πρώτες κινήσεις του κ. Τσιαπάρα ήταν η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου. Το «Ερρίκος Ντυνάν» έδωσε την ευκαιρία σε διακεκριμένα πρόσωπα του ιατρικού κόσμου να έχουν λόγο και ρόλο, ενώ σε μια κίνηση που συζητήθηκε ορίστηκε ως μέλος του και επικεφαλής του εσωτερικού auditing ο γνωστός επιχειρηματίας Βασίλης Φουρλής. Όλα αυτά μάλιστα παρέχοντας άμισθα τις υπηρεσίες του.

Από τις σημαντικές κινήσεις της νέας διοίκησης ήταν και η επένδυση 3 εκατ. ευρώ σε νέους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους, όπως και η έμφαση που δίνεται στη δημιουργία ειδικευμένων πρότυπων κέντρων εντός του νοσοκομείου (π.χ. Κέντρο Μαστού, Διαβήτη, Αγγειακών Δυσπλασιών κ.ά.). Είχε προηγηθεί επένδυση ακόμη 3 εκατ. ευρώ στον τεχνολογικό εξοπλισμό (ψηφιακός μαστογράφος τελευταίας γενιάς, γ-camera, υπερσύγχρονος λιθοτρίπτης κ.ά.), που ανανέωσε πλήρως την υλικοτεχνική υποδομή. Παράλληλα, σε συντονισμό με την Τράπεζα Πειραιώς επήλθε νέο πνεύμα συνεργασίας με τους εργαζομένους, καθώς διατηρήθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας, ενώ υπήρξε εσωτερική αναβάθμιση αξιόλογων στελεχών και προσέλκυση νέων, έμπειρων και ταλαντούχων γιατρών.

Επίσης, μέριμνα του κ. Τσιαπάρα ήταν να δημιουργηθούν εξωτερικά απογευματινά ιατρεία, να εφαρμοστεί σύστημα νοσηλείας κατ’ οίκον για ασθενείς-πελάτες του «Ερρίκος Ντυνάν», με τελικό αποτέλεσμα να υπάρξει κέρδος για τις μονάδες και άμεση προσέλκυση νέων πελατών.

«Ξέρετε, η κατάσταση είχε φτάσει σε ένα σημείο πολύ δύσκολο. Για παράδειγμα, το ‘‘Ερρίκος Ντυνάν’’ για πρώτη φορά απέκτησε εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας πρόσφατα, λόγω της παρέμβασής μας. Επίσης, δώσαμε έμφαση στο συμμάζεμα δαπανών χωρίς βλαπτικές μεταβολές στους εργαζόμενους», λέει ο πρόεδρος του νοσοκομείου. Μια παράλληλη κίνηση που απέδωσε καρπούς ήταν η επαφή του νοσοκομείου με πρεσβείες στην Αθήνα. Αποτέλεσμα ήταν το νοσοκομείο σε περίοδο τουριστικής ανάπτυξης να εξελιχθεί σε εκείνη τη μονάδα η οποία φιλοξενεί τους περισσότερους τουρίστες που αναζητούν ιατρική φροντίδα στη χώρα μας. «Θα ήθελα πάντως να αναφερθώ σε κάτι το οποίο προσωπικά με κάνει υπερήφανο. Στην κινητή μονάδα που δημιουργήσαμε για να επισκέπτεται τις φτωχικές περιοχές της Αττικής ή της υπόλοιπης χώρας. Για παράδειγμα, με το πρόγραμμα αυτό το ‘‘Ερρίκος Ντυνάν’’ επισκέφθηκε τις πρόσφατα καμένες περιοχές, ενώ κάθε Σαββατοκύριακο θα συμμετέχουμε σε δράσεις της ομάδας γιατρών Πλεύση. Δεν ξεχνάμε, λοιπόν, και τον κοινωνικό ρόλο του νοσοκομείου», αναφέρει ο κ. Τσιαπάρας.

Το νοσοκομείο της μεσαίας τάξης

Ήδη τα αποτελέσματα του επιθετικού αυτού μάνατζμεντ είναι ορατά και περνά σε φάση απόσβεσης η συνολική δαπάνη των 180 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ και το προσωπικό μετά από καιρό νιώθει ασφάλεια. Στόχος του προέδρου και του νέου Δ.Σ. επίσης είναι να αλλάξει η εικόνα του «Ερρίκος Ντυνάν» στον κόσμο, διαγράφοντας οριστικά το ζοφερό παρελθόν. Ηδη οι πωλήσεις του φέτος συγκριτικά με πέρυσι είναι στο +25% παρά τις ανελαστικές δαπάνες σε φάρμακα, εξοπλισμό, μισθοδοσίες. «Πολιτική μας είναι το ίδιο το έξοδο να παράγει έσοδο. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μάς στήριξε ως προς τα ζητήματα των δαπανών και κυρίως της μισθοδοσίας, όμως και εμείς καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Και φυσικά γνωρίζοντας τις περιπέτειες παλαιότερων ετών, δεν διστάσαμε να δημιουργήσουμε μέχρι και νέο πειθαρχικό κανονισμό».

Με μια διαφορετική πολιτική ως προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, το «Ερρίκος Ντυνάν» ακολούθησε εμπορικά μια πολιτική μείωσης των τιμών του κατά 30% με σκοπό να απευθύνεται στη μεσαία δοκιμαζόμενη τάξη. «Ακριβώς αυτή θα είναι και η πολιτική μας. Είμαστε και θα παραμείνουμε ένα νοσοκομείο της μεσαίας τάξης», καταλήγει ο κ. Τσιαπάρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα