Ο χιονιάς απειλεί την ομαλή παροχή ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Βουλγαρία απορρίπτει τις εκκλήσεις για παροχή έκτακτης βοήθειας σε Ελλάδα και Τουρκία - Μετά την Ελλάδα και η Ρουμανία περιόρισε τις εξαγωγές στη Βουλγαρία

Το κύμα ψύχους που έχει ενσκήψει πάνω από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα οι Βαλκανικές χώρες να δίνουν πραγματικό αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή παροχή ενέργειας.

Η Βουλγαρία, όπου οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει στους -20 βαθμούς Κελσίου, απέρριψε

τις εκκλήσεις για έκτακτη παροχή ενέργειας από την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τεμενούσκα Πέτκοβα από τη Σόφια.

Εξάλλου, δύο μέρες νωρίτερα η Ρουμανία ανακοίνωσε τον περιορισμό των εξαγωγών προς τη Βουλγαρία, ενώ και η Ελλάδα γνωστοποίησε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία από το απόγευμα της Τετάρτης. Πριν από λίγο, εξάλλου, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι ούτε την Πεμπτη 12 Ιανουαρίου, δεν θα γίνουν εξαγωγές σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες ότι οι γειτονικές μας χώρες περιορίζουν τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η Πέτκοβα, για να προσθέσει: «Εχουμε ένα σύστημα όπου όλοι δρουν παράλληλα και αν δεν γίνουν οι προγραμματισμένες εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες, τότε θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση και να σταματήσουμε κι εμείς τις εξαγωγές».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, από την Κροατία μέχρι και την Τουρκία, η ΝΑ Ευρώπη πλήττεται από χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που αναμένεται ότι θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα. Οι ελλείψεις σε ενέργεια στην περιοχή αυτή, επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο από μια διακοπή στη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα της Ρουμανίας Cernavoda-1, ο οποίος έπρεπε να αποσυνδεθεί στις 6 Ιανουαρίου, καθώς μια γραμμή υψηλής τάσης υπέστη ζημιές εξαιτίας χιονοθύελλας.

Οι τιμές ανά την Ευρώπη έχουν, όπως ήταν αναμενόμενο, αυξηθεί, με το γαλλικό συμβόλαιο της επόμενης εβδομάδας να κάνει άλμα κατά 99% και τις τιμές της επόμενης ημέρας στη Σλοβακία να ανεβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το πρακτορείο.

Την Τρίτη, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να γίνει συντονισμός για την ομαλή και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στους καταναλωτές. Το αρμόδιο υπουργείο απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να αποφεύγουν την άσκοπη χρήση ηλεκτρισμού και φ/α κατά τις ΄ώρες αιχμής, ήτοι από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα