Τα επόμενα βήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας – Forum στον Πειραιά

Η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ναυπηγικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, η υλοποίηση του Εθνικού Ναυτιλιακού Cluster με άξονα την μεταποιητική και συναφή δραστηριότητα, τα προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας με άμεσο χρονικό ορίζοντα, οι δραστηριότητες μεσαίας όχλησης, οι νέες επενδύσεις του ΟΛΠ, η αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας του Πειραιά και οι προοπτικές που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη/κυκλική

οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών του φόρουμ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που πραγματοποιείται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής Πειραιώς – ΣΒΑΠ και των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων.

Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας: «Να ξαναδούμε τις προοπτικές της Ναυπηγικής Βιομηχανίας».

Όπως τόνισε η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, κα Θεοδώρα Τζάκρη, ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ, η Ελληνική βιομηχανία, ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία μπορεί και πάλι να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας με προϋπόθεση την εντατική, και χωρίς καθυστερήσεις, προσπάθεια όλων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα μας , την περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να ξαναδούμε τις ευκαιρίες και προοπτικές που παρουσιάζει, αξιοποιώντας τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Σύρου όπως επίσης και την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και του Σχιστού.

Λόγω όμως των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν – συρρίκνωση του όγκου και εύρους των εκτελούμενων εργασιών των δυσκολιών χρηματοδότησης, της έλλειψης διαθεσιμότητας μέσων χρηματοδοτικής στήριξης συμβατων με την κοινοτική νομοθεσία, σταδιακή φθορά του ανθρώπινου δυναμικού – κρίθηκε αναγκαία η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ναυπηγικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Η Μονάδα αυτή θα εκπονεί ενιαία στρατηγική και ειδικές πολιτικές ενίσχυσης της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας υποστηρίζοντας ανάμεσα σε άλλα τις διαδικασίες και την έκδοση αδειών ή άλλων σχετικών εγκρίσεων.

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά, η Υφυπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η πρόσφατη επιλογή αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ μετά όμως από διαπραγμάτευση για την επίτευξη του μεγίστου οφέλους για το ελληνικό δημόσιο δίνει νέα ώθηση στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Η κυρία Τζάκρη ανέφερε επίσης ότι γίνεται πλέον πραγματικότητα και πρέπει να επιταχυνθεί το εθνικό ναυτιλιακό cluster , δηλαδή μία συστάδα επιχειρήσεων θαλάσσιων δραστηριοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας , το οποίο θα συμβάλει σημαντικά προκειμένου ο χωρος μεταποίησης γύρω από την ναυτιλία να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της ανάπτυξης. Οι εν δυνάμει συμμέτοχοι του εθνικού ναυτιλιακού cluster, είναι οι κύριοι κλάδοι της ναυτιλιακής δραστηριότητας και οι αντίστοιχοι φορείς, καθώς και οι υποστηρικτικοί φορείς και οι ενσωματούμενες δραστηριότητες. Για τη δρομολόγηση, της διαδικασίας δημιουργίας του cluster, συγκροτήθηκε ομάδα από εκπροσώπους αυτών των κλάδων η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Βιομηχανίας και την ευθύνη λειτουργίας της θα έχει το ΕΒΕΠ, το οποίο θα προτείνει και συγκεκριμένες δράσεις προς χρηματοδότηση από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενη εξάλλου στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», η κυρία Τζάκρη επεσήμανε ότι οι ενέργειες που θα χρηματοδοτηθούν για τα συνεργατικά σχήματα επιχειρήσεων περιλαμβάνουν κοινές δράσεις που παράγουν νέα προϊόντα – υπηρεσίες και δημιουργούν μεγάλες οικονομίες κλίμακος για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του μεταποιητικού τομέα στον Πειραιά και την Αττική ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Γ.Γ. Βιομηχανίας εξετάζουν θετικά την πρόταση του Forum Βιομηχανίας για τη δυνατότητα να επιτρέπονται μέσα στον αστικό ιστό πέραν των επαγγελματικών εργαστηρίων και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης μεγαλύτερου μεγέθους. Επίσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας απλοποίησης για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, εξετάζεται η πρόταση κατάργησης εντός όλων των κατηγοριών των Οργανωμένων Υποδοχέων Δραστηριοτήτων και η άδεια λειτουργίας για τις εγκατεστημένες εντός αυτών επιχειρήσεις.

«Η εργασιακή ειρήνη δεν επιβάλλεται ούτε με το νόμο, ούτε με τη βία»

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις σχετικά με την εργασιακή ειρήνη ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν γρηγορότερα οι επενδύσεις τις Cosco στον Πειραιά απάντησε ότι η εργασιακή ειρήνη δεν επιβάλλεται ούτε με τον νόμο, ούτε με την βία αλλά μόνο με την αξιοπιστία και ειλικρίνεια από πλευράς όλων των μερών.

Χρήστος Λαμπρίδης Γενικός Γραμματέας Λιμένων: «Αυξημένη η ανάγκη επενδύσεων στα Ελληνικά λιμάνια»

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επεσήμανε την ανάγκη επενδύσεων στα ελληνικά λιμάνια τονίζοντας ότι το θέμα των υποδομών είναι πολύ σημαντικό. Αναφερόμενος ειδικότερα στη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με την Cosco, επεσήμανε τους κανόνες που διασφαλίζουν τα ενδιαφέροντα και των δύο πλευρών με κοινό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού, για να προσθέσει ότι η επιτυχία των επενδυτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας θα αποδώσει πολλαπλά και αμοιβαία οφέλη. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Λιμένων και στη νέα Διοίκηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων επισημαίνοντας ότι είναι θετικό για τους επενδυτές να υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων. Σε ό,τι αφορά την εργασιακή ειρήνη, εκτίμησε ότι και οι εργαζόμενοι είναι πλέον ώριμοι για να διασφαλίσουν μία αρμονική συνεργασία μέσα από ένα πλαίσιο σταθερών εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΒΕΠ: Cluster για τον Πειραιά

Στις πρωτοβουλίες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο Πειραιώς για την ανάπτυξη της εμπορικής, βιομηχανικής και ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας του Πειραιά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης. Ανάμεσα σε αυτές, η δημιουργία ενός νέου, εξειδικευμένου Τμήματος στο Επιμελητήριο για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, την καθιέρωση της επισκευαστικής ζώνης του Περάματος σε εξευδικευμένο κέντρο μετατροπής κσι επισκευής πλοίων που μεταφέρουν φυσικό αέριο, καθώς και εγκατάστασης συστημάτων LNG ως καύσιμο πρόωσης των πλοίων, και την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, η προώθηση της πρωτοβουλίας, που κατέληξε σε Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για τη σύσταση ομάδας εργασίας, που θα αναμορφώσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο εκτέλεσης των εργασιών ναυπήγησης, επισκευής και συντήρησης πλοίων, προετοιμάζοντας παράλληλα τη σύσταση αντίστοιχης Γενικής Γραμματείας, ο συντονισμός των προσπαθειών για τη δημιουργία του ναυτιλιακού Cluster, στο πλαίσιο και της συνεργασίας με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η αναβάθμιση της υπηρεσίας έκδοσης αδειών επισκευής πλοίων, σε συνδυασμό με το αίτημα άσκησης της εν λόγω δραστηριότητας από το Ε.Β.Ε.Π., η επιτυχής ολοκλήρωση δυο Προγραμμάτων κατάρτισης/πιστοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 για 4.000 άτομα, κυρίως της Ναυπηγοεπισκευής, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή, η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, μεταξύ του Ε.Β.Ε.Π. και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αμβούργου, που περιλαμβάνει την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις μέλη μας, με τη δημιουργία και παραρτήματος στο χώρο του Επιμελητηρίου, καθώς και την επαγγελματική κατάρτιση σε εργοδότες και εργαζόμενους, η υποστήριξη στους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού “HEMEXPO” και τη Διεθνή Ναυτική και Βιομηχανική Ένωση “WIMA”, προωθώντας την εξωστρέφεια του κλάδου.

Αναφερόμενος εξάλλου στο όραμα να εξελιχθεί το λιμάνι και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στο μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο “Logistics”, αλλά και σε ένα παγκόσμιο κόμβο θαλάσσιων μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι το ΕΒΕΠ υπέγραψε προχθές σύμβαση με την εταιρεία που έκανε τη μελέτη των clusters για την Ε.Ε, με στόχο όλες οι επιχειρήσεις υποστήριξης της ναυτιλίας που δραστηριοποιούνται σε συστάδες να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Η σχετική πρόταση θα συμπεριληφθεί στην επιτροπή παρακολούθησης για εξειδίκευση του ΕΣΠΑ στις 13 Οκτωβρίου.

Νικόλαος Καραγεωργίου, Αντιπρόεδρος ΣΒΑΠ

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Νικόλαος Καραγεωργίου: Αναβάθμιση του Υπουργείου Βιομηχανίας

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Νικόλαος Καραγεωργίου πρότεινε ανάμεσα σε άλλα την αναβάθμιση του σημερινού υφυπουργείου Ανάπτυξης σε υπουργείο με κάθετες αρμοδιότητες που θα επιτρέψουν αυτονομία και μεγαλύτερη ταχύτητα στο έργο του. Αναφερόμενος εξάλλου στην έλλειψη ρευστότητας της οικονομίας, αλλά και στα 7 δις ευρώ, οφειλές του κράτους προς επιχειρήσεις και προμηθευτές, επεσήμανε τον κίνδυνο να υπάρξει «τσουνάμι»με απρόβλεπτες συνέπειες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, καθώς δεν υπάρχει επενδυτική κινητικότητα, ξεκινάμε από το «μηδέν» που σημαίνει πρακτικά ότι για να επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 25% απαιτούνται νέες επενδύσεις 100 δισεκ.ευρώ άμεσα και μέσα σε μία πενταετία. Απαιτούνται ακόμα, 10 δισεκ.ευρώ κάθε χρόνο για συντήρηση μονάδων που λειτουργούν. Από τα 160 δισεκ.ευρώ που χρειαζόμαστε έχουμε μόνο 20 δισεκ.του ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014 – 2020 και τελειώνουμε με το ΕΣΠΑ. Άρα οι ιδιώτες πρέπει να επενδύσουν 140 δισεκ.ευρώ καθώς η εγχώρια αποταμίευση λόγω απόσυρσης καταθέσεων και capital controls, δεν «υπόσχεται»Τραπεζική χρηματοδότηση σε έκταση που να εξασφαλίζει ανάπτυξη. Επικαλούμενες πρόσφατες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες μονο 10 επιχειρηματίες στους 100 σχεδιάζουν εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων τους ενώ οι 80 από τους 90 βλέπουν, ευχαρίστως, επιχειρηματική μετανάστευση σε γειτονικές χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% εώς12% στον βασικό φόρο, με σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ευκολότερη δανειοδότηση από τις Τράπεζες, χαμηλό κόστος παραγωγής και απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης, κατέληξε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καθόλου επενδυτικά κίνητρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα βρίσκεται δεκαετίες τώρα με 240 φορολογικούς νόμους όταν σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ εφαρμόσθηκαν μόνο 10 αντίστοιχοι νόμοι.

Επενδυτικό κλίμα μέσα από την αποκρατικοποίηση

Για την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος , ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΑΠ, εστίασε τις αναφορές του στις ιδιωτικοποιήσεις αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επενδύσεις της COSCO στον ΟΛΠ και συνολικότερα στον Πειραιά. Ο κ. Καραγεωργίου εκτίμησε ότι το άμεσο όφελος των επενδύσεων της COSCO από το 2009 και μετά ξεπερνά το μισό δις ευρώ. Επίσης η επικείμενη ανάπτυξη του Θριάσιου δίνει σημαντικές προοπτικές υλοποίησης στον τομέα των logistics. Σημαντική δε είναι και η βαρύτητα της διαμεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ των λιμένων της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, την διασύνδεση με την Αφρική και την χερσαία μεταφορά με τρένο ή οδικώς στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα συμπεράσματα της πολύ επίκαιρης μελέτης για την ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα που εκπόνησε το ΚΕΠΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας, το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco και οι προτάσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων για την ανάκαμψη της Βιομηχανίας και Ναυπηγοεπισκευής όπως επίσης και για την βιώσιμη ανάπτυξη – περιβαλλοντική βιομηχανία. Στις εργασίες του συμμετέχουν τα συναρμόδια υπουργεία και Δημόσιοι φορείς, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί-επενδυτικοί φορείς, καθώς επίσης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το φόρουμ οργανώνεται από την επιχειρηματική/επενδυτική πρωτοβουλία Α- Εnergy Ιnvestments.

Keywords
forum, πειραιας, βηματα, forum, θεοδωρα τζακρη, εν λόγω, capital controls, ολπ, σβαπ, νέα, εβεπ, ειλικρίνεια, lng, εταιρεία, δις, σημαίνει, αεπ, αποσυρση, capital, τραπεζες, ελλαδα, ηπα, logistics, κεπε, σταση εργασιας, θεματα πανελληνιων, εκλογες ηπα, φορολογια 2013, ληξιπροθεσμες οφειλες, χωρες, το θεμα, αδεια, αεπ, αφρικη, ηπα, θεμα, οικονομια, ολπ, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, φυσικο αεριο, ωθηση, capital, lng, αυξηση, αμοιβαια, αττικη, ατμομηχανη, βαλκανια, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, γινεται, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δικη, δις, εβεπ, ευρω, ειλικρίνεια, υπαρχει, ειρηνη, ελλειψη, ενδιαφεροντα, εν λόγω, ενωση ελληνων εφοπλιστων, εξωστρεφεια, επενδυσεις, επιτυχια, ερευνες, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ζωνη, υπηρεσιες, υφυπουργος, θεοδωρα, θετικο, κεπε, κυρια, κλιμα, λειτουργια, ναυτικο, ναυτιλια, νομοι, ομαδα, οραμα, οφελος, περιβαλλον, υπογραφη, προγραμματα, σβαπ, συντηρηση, σχηματα, τρενο, υλοποιηση, φθορα, φυσικο, φορα, χρηστος, ελληνικα, ενωση, ερωτησεις, εθνικο, χωρα, υπουργειο, logistics, μελετη, σημαίνει, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα