Γ. Σταθάκης: «Οι δανειστές πιέζουν να πωλούνται σε ξένα funds όλα τα δάνεια»

Για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, παραδέχθηκε σήμερα ο υπ. Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, καθώς ξεκινούν εκ νέου οι συζητήσεις σε μία προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως οι δανειστές ζητούν να πωλούνται σε ξένα funds όλα τα δάνεια. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο για να αδειοδοτηθούν εταιρείες που αγοράζουν «κόκκινα

δάνεια» είναι πολύ αυστηρό.

«Σε ορισμένα θέματα είμαστε κοντά με τους δανειστές, όμως σε άλλα υπάρχει απόσταση», σημείωσε ο υπουργός την ώρα που ο στόχος για την κυβέρνηση είναι να κλείσει η συμφωνία ως τις 15 του μήνα.

Χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει «αρκετά σκληρή», ωστόσο όπως είπε πιστεύει «η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σχετικά στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας υπάρχει σύγκλιση στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τα 1,8 δισ στην άμεση φορολογία. «Νομίζω ότι θα κλείσουμε» είπε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι από τα 5,4 δισ του συνόλου των μέτρων τα 3,6 δισ θα έχουν άμεση εφαρμογή και το 1,8 δισ που είναι έμμεσοι φόροι θα εφαρμοστούν από το 2018.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αν η οικονομία πάει καλά το 2018 τα μέτρα που θα χρειαστούν θα είναι πολύ λιγότερα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό με την φιλοσοφία να μην κάνει περικοπές στις συντάξεις ή να μην περιορίσει περαιτέρω το σύστημα δημοσίων δαπανών «που έχει φτάσει στα όριά του», όπως είπε.

Για τις αλλαγές στο φορολογικό ο κ. Σταθάκης είπε κάτω από εισόδημα 20.000 ευρώ δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, έως τις 35.000 με 40.000 ευρώ θα υπάρχουν οριακές ελαφρύνσεις και από 40.000 ευρώ και πάνω θα υπάρχουν επιβαρύνσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα