Φυσικό αέριο: Σε τεντωμένο σχοινί η αποκλιμάκωση των τιμών

Στον… καιρό έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι Ευρωπαίοι μήπως και η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου συνεχιστεί.

Ο σχετικά ήπιος για την εποχή καιρός που αναμένεται να επικρατήσει σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα, μειώνει την πίεση στις προμήθειες φυσικού αερίου της ηπείρου. Ωστόσο, οι ρωσικές ροές μέσω βασικών αγωγών παραμένουν ασταθείς.

Τις τελευταίες ημέρες οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα αυξανόμενα φορτία LNG από τις ΗΠΑ

έχουν συμβάλει στη μείωση των τιμών του «γαλάζιου χρυσού», όπως αναφέρει το Bloomberg. Επίσης, η τιμή του LNG στην Ασία δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε να προσελκύσει εκεί περισσότερα αμερικανικά φορτία, σύμφωνα με την S&P Global Platts.

Οι έμποροι, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι οποίες ήταν πιο ασταθείς από ό,τι συνήθως εν μέσω της γεωπολιτικής έντασης για την Ουκρανία. Οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας μειώθηκαν έως και 40% σε σχέση με το επίπεδο της Τετάρτης, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Eustream.

Οι ασκήσεις και οι διπλωματικές προσπάθειες

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αν και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να εισβάλει. Παράλληλα, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για να εκτονωθεί η ένταση.

Την ίδια ώρα όμως η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκινούν τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους εδώ και χρόνια, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία καθώς και κοντά στην Πολωνία και τη Λιθουανία, που είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας φέρνοντας την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε χθες, βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει «θερμός πόλεμος». Πάντως, επίσης χθες το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία στη Σλοβακία μειώθηκε ακόμη περισσότερο.

«Παρόλο που είναι απίθανο το ολικό κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές αγορές εισέρχονται στην τελευταία φάση του χειμώνα σε επισφαλή θέση», ανέφερε σε σημείωμα της η Rystad Energy AS.

Ενώ ο καιρός είναι πιο ήπιος από το συνηθισμένο σε όλη την Ευρώπη, εκτός από τη Σκανδιναβία, η Maxar Technologies Inc. δήλωσε ότι θα είναι ελαφρώς πιο ψυχρός από ό,τι είχε προβλεφθεί. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση φυσικού αερίου μπορεί να μην είναι τόσο χαμηλή όσο αναμενόταν τις τελευταίες εβδομάδες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη

Σύμφωνο Σταθερότητας: Τι σημαίνει η «ευελιξία» που προαναγγέλλει η Κομισιόν για το χρέος και τα ελλείμματα στην ευρωζώνη

Σόρος: Τα sell off δεν τον αγγίζουν και αυτός είναι ο λόγος

Αγορές: Fed και Ουκρανία φέρνουν ισχυρές αναταράξεις τις επόμενες μέρες (upd)

Keywords
Τυχαία Θέματα