Ουκρανία: Μπάιντεν και Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν την αποτροπή της Ρωσίας

Να συνεχίσουν τη διπλωματία και την αποτροπή της επιθετικότητας της Ρωσίας έναντι στην Ουκρανία συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την τηλεφωνική συνομιλία  που είχαν σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η επικοινωνία των δύο προέδρων διήρκησε 50 λεπτά.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας»,

σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου γρήγορη και αποφασιστική απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία εντάσσεται σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας: Το Σάββατο, οι ηγέτες της Δύσης και της Ρωσίας είχαν συνεχή τηλεφωνήματα, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα κατηγορείται ότι προετοιμάζει εισβολή στη γείτονά της.

Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες δείχνουν να παρήγαγαν ελάχιστα αποτελέσματα. Η συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν χθες, Σάββατο, δεν έδωσε «λόγο για αισιοδοξία», δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ενώ χθες Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτή η συνομιλία δεν οδήγησε σε κάποια θεμελιώδη αλλαγή.

Οι ΗΠΑ, ενώ δηλώνουν ότι η διπλωματική οδός παραμένει ανοιχτή όσον αφορά τη Ρωσία, επαναλαμβάνουν ότι μπορεί να επίκειται εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση «θα μπορούσε να γίνει ήδη από αυτήν την εβδομάδα».

Διαβάστε ακόμη

Σε ρόλο… δανειστή τα SPVs: Θα χρηματοδοτούν τα «κόκκινα» στεγαστικά που «κουρεύονται» από τους servicers

Σόρος: Τα sell off δεν τον αγγίζουν και αυτός είναι ο λόγος

Αγορές: Fed και Ουκρανία φέρνουν ισχυρές αναταράξεις τις επόμενες μέρες (upd)

Keywords
Τυχαία Θέματα