Ε&Υ: Τα 1,7 δισ. δολάρια έφτασαν τα εταιρικά deals στην Ελλάδα

Ελαφρά μειωμένες εμφανίζονται οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) που έλαβαν τόπο στην Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με εκτενή έρευνα της Ernst & Young. Ωστόσο η συνολική αξία των συμφωνιών αυτών αυξήθηκε σημαντικά, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη, όπως σχολιάζει η κορυφαία ελεγκτική.

Παρ' όλα αυτά, η συνολική δραστηριότητα στον τομέα των εταιρικών deals στην Ελλάδα

παραμένει ανεμική, καθώς η Τσεχία με παρόμοιο ΑΕΠ κατέγραψε πολύ μεγαλύτερης αξίας συμφωνίες. Όπως επισημαίνει η E&Y, οι επενδύσεις από το εξωτερικό εξακολουθούν να αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη και ανταγωνιστηκότητα της χώρας μας.

Στα 1,7 δισ. δολάρια οι συνολικές συμφωνίες για Ελλάδα με ηχηρή παρουσία ξένων - Πληροφορική "εξάγει" η χώρα μας

Ειδικότερα, στην Ελλάδα η εκτιμώμενη συνολική αξία των συμφωνιών διαμορφώθηκε στα 1,7 δις δολάρια έναντι 1,3 δις δολαρίων το 2016 και 1,8 δις το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 30%, σύμφωνα με την έρευνα M&A Barometer 2017: Central and Southeast Europe (ολόκληρη εδώ). Πρόκειται για σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε το 2017 σε 31 από 33 το 2016.

Η συμμετοχή των χρηματοοικονομικών επενδυτών στις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 35%, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή, ενώ το 65% των συμφωνιών πραγματοποιήθηκε από στρατηγικούς επενδυτές. Από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στη χώρα μας, το 32% ήταν ενδοσυνοριακές, το 58% προήλθε από επενδυτές του εξωτερικού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις συναλλαγές από την Ελλάδα προς το εξωτερικό (10%).

Το ποσοστό των εξερχόμενων Σ&Ε (10%) ήταν το τρίτο χαμηλότερο στην περιοχή, μετά τη Ρουμανία (3%) και την Ουγγαρία (9%). Μεταξύ των ξένων επενδυτών, την εντονότερη παρουσία είχαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, με τρεις συμφωνίες η κάθε χώρα. Ο κλάδος με την εντονότερη δραστηριότητα Σ&Ε στη χώρα μας ήταν η πληροφορική.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του Βαρομέτρου, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει: «Η αύξηση της αξίας των Σ&Ε στη χώρα μας αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την ελαφρά μείωση του αριθμού τους. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η δραστηριότητα στη χώρα μας παραμένει ανεμική, δεδομένου ότι η Τσεχία, με παρόμοιο ΑΕΠ, κατέγραψε πολύ μεγαλύτερης αξίας συμφωνίες.

Οι Σ&Ε, και ιδιαίτερα οι επενδύσεις από το εξωτερικό, παραμένουν βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας. Η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις, καθώς και η βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν κορυφαία προτεραιότητα για όλους μας».

Αυξητική η τάση σε Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη

Όσον αφορά τη συνολική έρευνα, η αγορά των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκε στα 50,9 δισ. δολάρια κατά το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι.

Η τάση της αξίας των συμφωνιών ήταν αυξητική σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Σλοβακία. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμφωνιών έγινε από στρατηγικούς επενδυτές, παρά την ελαφρά μείωση που παρατηρήθηκε στη συμμετοχή τους από 78% σε 72% των συμφωνιών.

Τα ποσοστά ενδοσυνοριακών συμφωνιών μειώθηκαν από 52% σε 47%, ενώ οι συναλλαγές από επενδυτές του εξωτερικού έφθασαν αυξήθηκαν στο 40% από 36% πέρυσι. Η συμμετοχή των συμφωνιών που κατευθύνθηκαν σε χώρες του εξωτερικού παρέμεινε χαμηλή στο 13% από 12% το 2016.

Τουρκικό το μεγαλύτερο deal

Η μεγαλύτερη συμφωνία του 2017 στην περιοχή πραγματοποιήθηκε στον κλάδο της ενέργειας. Πρόκειται για την εξαγορά της τουρκικής OMV Petrol Ofisi από την ολλανδική Vitol Investment έναντι 1,44 δις δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα