Έξι τροπολογίες κατατέθηκαν μέχρι στιγμής επί του σχεδίου για το Brexit

Έξι τροπολογίες κατατέθηκαν χθες το βράδυ στο νέο σχέδιο που παρουσίασε στο κοινοβούλιο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit, με πιο χαρακτηριστικές αυτή του Εργατικού Κόμματος και της βουλευτή του, της Ιβέτ Κούπερ, οι οποίες φαίνεται πως έχουν σημαντική υποστήριξη από το κοινοβούλιο.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ψηφίσουν σε εναλλακτικά σχέδια από την συμφωνία της Μέι, όπως η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης σκέφτεται επίσημα το ενδεχόμενο αυτό, αν και η πρόταση κατατέθηκε με τρόπο που δεν δεσμεύει την ηγεσία του κόμματος. Συγκεκριμένα, προτείνει οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν εάν θέλουν το δημοψήφισμα και επίσης εάν θέλουν το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για το Brexit.

«Η τροπολογία επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίσουν επιλογές που βάζουν τέλος στο αδιέξοδο του Brexit και εμποδίζουν το χάος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Ήρθε η στιγμή το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών να έρθει στο προσκήνιο, κρατώντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής ενός δημοψηφίσματος» είπε ο Τζ. Κόρμπιν.

Από την άλλη, η πρόταση της Ιβέτ Κούπερ, εάν συζητηθεί και γίνει αποδεκτή, μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να παρατείνει το άρθρο 50, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την έξοδο, πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ προειδοποίησε ότι η Βρετανία ίσως να μην πάρει την έγκριση της ΕΕ για την παράταση της ημερομηνίας εξόδου, καθώς μία τέτοια απόφαση δεν είναι μονομερής. Όπως ανέφερε στο BBC Radio 4, υπάρχει ανησυχία από τις Βρυξέλλες για την παράταση και τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο για τις ευρωεκλογές.

Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπέν κατέθεσε τροπολογία για τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν «ενδεικτικές ψηφοφορίες» γύρω από τις διάφορες επιλογές για το Brexit. Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ, τροπολογία (την υπογράφουν εφτά βουλευτές των Τόρις και θα μπορούσε να περάσει με την υποστήριξη των Εργατικών) που προβλέπει ότι οι προτάσεις των βουλευτών για τις επιλογές γύρω από το Brexit θα έχουν προτεραιότητα στον κοινοβουλευτικό χρόνο. Οι βουλευτές των Εργατικών Λίζα Νάντι και Στέλλα Κρίσι, τροπολογία με την οποία ζητούν συνέλευση πολιτών και η πρόεδρος της επιτροπής επιχειρηματικότητας (βουλευτής των Εργατικών), Ρέιτσελ Ριβς, τροπολογία για την παράταση του άρθρου 50.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit (29 Ιανουαρίου), αναμένεται να κατατεθούν και άλλες τροπολογίες.

ΕΕ: «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από το Λονδίνο»

Έκκληση να «διευκρινίσει» τις προθέσεις της «το συντομότερο δυνατό» απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βρετανική κυβέρνηση, σε συνέχεια της χθεσινής ομιλίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κληθείς να σχολιάσει το Σχέδιο Β της κ. Μέι μετά την απόρριψη από το Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Brexit, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε πως η ΕΕ παρακολουθεί τις «εν εξελίξει διαδικασίες» και καλεί την πρωθυπουργό να «διευκιρνίσει τις προθεσεις της το συντομότερο δυνατό». «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πούμε από τις Βρυξέλλες, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από το Λονδίνο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της κ. Μέι ότι θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες προκειμένου να επαναφέρει το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι «η συμφωνία αποχώρησης που είναι στο τραπέζι δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση». «Με όλη μου την ειλικρίνια έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά τα έχουμε ξαναζήσει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε, έχουμε εξαντλήσει όλα τα επιχειρήματα» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα