Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 2 ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Νοέμβριο

Η επιβράδυνση στον κλάδο της μεταποίησης φαίνεται πως «πέρασε» και στον κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, με συνέπεια η επιχειρηματική δραστηριότητα να διολισθήσει σε χαμηλό δύο ετών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών IHS Markit.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI της IHS Markit που αποτελεί δείκτη των επιδόσεων της οικονομίας, υποχώρησε στις 52,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 53,1 τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τα αποτελέσματα πιθανότατα θα απογοητεύσουν την ΕΚΤ που σκοπεύει να τερματίσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, σε λιγότερο από έναν μήνα από τώρα.

Η προσωρινή εκτίμηση για τον σύνθετο PMI Ευρωζώνης ήταν στις 52,4 μονάδες.

«Ο τελικός PMI για τον Νοέμβριο είναι υψηλότερος από την προσωρινή εκτίμηση, πλην όμως δείχνει μια μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 0,3% κατά το δ' τρίμηνο, καταδεικνύοντας ότι η Ευρωζώνη παραμένει κολλημένη σε σαθρό έδαφος», αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Η μεταποιητική δραστηριότητα επίσης σημείωσε άνοδο, πλην όμως με τον βραδύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας, όπως έδειξε παράλληλη έρευνα, ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 25 μηνών, στις 53,4 μονάδες από 53,7, λόγω βραδύτερης ανάπτυξης στον τομέα των νέων επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα