Η Μέι χάνει τον έλεγχο στη σύγκρουση με το Κοινοβούλιο για το brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May είναι παγιδευμένη σε έναν αγώνα επικράτησης με το βρετανικό κοινοβούλιο που φαίνεται να καθορίζει το τελικό σχήμα του Brexit.

Μπορεί να χάσει τρεις βασικές ψηφοφορίες μέσα σε μια δραματική μέρα (Τρίτη) στην Βουλή των Κοινοτήτων, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της θέσης της καθώς προσπαθεί να επικυρώσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το Κοινοβούλιο έχει τώρα τη δυνατότητα να αποφασίσει για το "σχέδιο

Β" της Βρετανίας αν - όπως αναμένεται - απορρίψει τη συμφωνία διαζυγίου της May με την ΕΕ στη πιο σημαντική ψηφοφορία από όλες, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Δεν ήταν αυτό, που ήθελε η πρωθυπουργός. Η εξέλιξη αυτή, αυξάνει την πιθανότητα οι βουλευτές να επιδιώξουν μια πιο ήπια απόσυρση της χώρας από την ΕΕ - περιλαμβανομένης της πιθανής παραμονής στην ενιαία αγορά του μπλοκ - ή ακόμη και να προσπαθήσουν να σταματήσουν εντελώς τη διαδικασία του Brexit. Επίσγης, μια επιλογή που θα μπορούσε να αποκτήσει ορμή τις επόμενες εβδομάδες είναι αυτή που ζητεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο θα επιτρέψει στους εκλογείς να ανατρέψουν την απόφαση του πρώτου.

"Δεν πρέπει πλέον να μειωθεί η βούληση του Κοινοβουλίου - αντανακλώντας τη βούληση του λαού", δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Dominic Grieve μετά την προετοιμασία μιας από τις ήττες της May την Τρίτη. "Το Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο και στη συνέχεια να δώσει την τελική απόφαση πίσω στους πολίτες, διότι, τελικά, μόνο οι εκλογείς μπορούν να το λύσουν αυτό."

Keywords
Τυχαία Θέματα