Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 14 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο

Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 μηνών επεκτάθηκε τον Μάρτιο η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την έρευνα της Markit.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 55,3 μονάδες από 57,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017. Πρόκειται δε για τον δεύτερο μήνα επιβράδυνσης, την ώρα που ο PMI Ιανουαρίου ήταν ο υψηλότερος από τον Ιούνιο του 2006.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στις 55 μονάδες από 56,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, ενώ ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 56,6 μονάδες από 58,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Η αύξηση της απασχόλησης επίσης επιβραδύνθηκε σε χαμηλό έξι μηνών τον Μάρτιο, ωστόσο η έρευνα έδειξε μια από τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις των τελευταίων 17 ετών.

Τα στοιχεία της Markit έδειξαν υποχώρηση της δραστηριότητας σε Γερμανία και Γαλλία (σε χαμηλό οκτώ και επτά μηνών αντίστοιχα), ενώ η υπόλοιπη Ευρωζώνη κατέγραψε την πιο αδύναμη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών.

«Αν και η μέση μέτρηση του PMI για το α΄ τρίμηνο παραμένει σχετικά ισχυρή, ενδεικτική μιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,7-0,8%, η απώλεια ορμής από την ισχυρή έναρξη του έτους είναι αρκετά δραματική», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Keywords
Τυχαία Θέματα