Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές στον απόηχο της Fed

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πτωτικά σήμερα, μια ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από τη Fed.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημείωνε νωρίτερα πτώση 0,8% με όλους τους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 άνοιξε κάτω από τις 7.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2016.

Λίγο πριν βρισκόταν στο -0,58%, ο DAX -0,96%, o CAC40 -0,72%, o FTSE MIB -0,45%, o IBEX35

-0,33%

Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν στις πρωινές συναλλαγές οι μετοχές τεχνολογίας, που κινούνται σε χαμηλό δύο εβδομάδων, καθώς όλος ο κλάδος εξακολουθεί να επηρεάζεται από το σκάνδαλο που έπληξε τη Facebook. Mε καθυστέρηση ο CEO, Μαρκ Ζούκερμπεργκ , παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη με αποτέλεσμα να γίνουν και οι διαρροές στοιχείων χρηστών του που φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικές σκοπιμότητες.
Παράλληλα, ο κλάδος επηρεάστηκε και από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων, όπως της γερμανικής United Internet που μετά τη δημοσιοποίηση των κερδών του 2017 που ήταν κάτω των στόχων, σημείωσε πτώση 7%.
Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν επίσης πτώση κατά 1%. Αν και οι κεντρικές τράπεζες με πρώτη τη Fed απομακρύνονται απο την πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποδείχθηκαν λιγότερο επιθετικές από το αναμενόμενο.

Σε μεμονωμένες μετοχές, η Reckitt Benckiser σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη στον πανευρωπαϊκό δείκτη, με άνοδο άνω του 6%, μετά την είδηση ότι αποσύρεται από τις συνομιλίες για την εξαγορά μονάδας της Pfizer.
Μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια καθώς και να κάνει άλλες δυο αυξήσεις έως ότου λήξει το 2018 και άλλες δύο το 2019, το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε ελαφρώς έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, αφού προηγουμένως σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών. Το ευρώ ενισχύεται κατα 0,13% στο 1,2354 δολ. ενώ το δολάριο σημειώνει πτώση 0,33% έναντι του γεν το οποίο βρίσκεται στα 105,7 δολ.

Πίσω στην Ευρώπη, οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας και προσδοκούν ότι ο επικεφαλής της Μαρκ Κάρνει θα συνεχίσει να ετοιμάζει μια αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Μάιο.
Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιούν από σήμερα διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου , μεταξύ άλλων, αναμένεται να καταδικάσουν τη Ρωσία για την επίθεση κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα επί βρετανικού εδάφους καθώς και να επικυρώσουν την μεταβατική περίοδο 21 μηνών πριν την πλήρη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα