Ευρωζώνη: Πτώση του PMI μεταποίησης στο 58,6 τον Φεβρουάριο (αρχ. εκτ. 58,5)

Η «έκρηξη» της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε λίγο ακόμα τον Φεβρουάριο, ωστόσο τα εργοστάσια στην περιοχή φαίνεται να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δυο δεκαετιών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας Markit.

Το γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει ισχυρή και διευρυμένη, μαζί με τις πιέσεις στις τιμές που αγγίζουν υψηλό επτά ετών, αναμένεται ότι θα γίνουν δεκτά με ικανοποίηση από την ΕΚΤ, η οποία προσανατολίζεται προς τον τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI μεταποίησης της IHS Markit υποχώρησε στην Ευρωζώνη στις 58,6 μονάδες από 59,6 και έναντι αρχικής εκτίμησης για 58,5.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή και συμπεριλαμβάνεται στον σύνθετο PMI που δημοσιοποιείται τη Δευτέρα, υποχώρησε στο 59,6 από 61,1, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα από την προσωρινή εκτίμηση.

«Ο μέσος PMI γα το α' τρίμηνο του 2018 είναι, μέχρι στιγμής, ο υψηλότερος από την άνοιξη του 2000 και πολύ κοντά στα υψηλά του δ' τριμήνου του 2017», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

«Η διευρυμένη φύση της ανόδου είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη, με όλες τις χώρες που ερευνώνται να ανακοινώνουν σταθερά ποσοστά επέκτασης», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο πληθωρισμός ευρωζώνης επιβράδυνε σε χαμηλό 14 μηνών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, υπογραμμίζοντας τη διστακτικότητα της ΕΚΤ να τερματίσει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη ξεπερνά τις εκτιμήσεις.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, πολύ κάτω δηλαδή από τον στόχο για πληθωρισμό κοντά στο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα