Ευρωζώνη: Αυξήθηκε ο δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Επιτάχυνση σημείωσε ο ρυθμός δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, ενώ, αντιθέτως κατακόρυφη πτώση σημείωσε ο ευρύτερος δείκτης κυκλοφορίας χρήματος που συχνά δίνει το στίγμα της μελλοντικής δραστηριότητας.

Πιο αναλυτικά, ο δανεισμός σε μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αυξήθηκε κατά 3,3% το Μάρτιο έναντι του ανοδικού αναθεωρημένου 3,2% του προηγουμένου μήνα, ενώ η αύξηση του δανεισμού προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε στο 3% από το 2,9%.

Η αγορά ομολόγων ύψους 2,5 τρισ. ευρώ που έκανε την προηγούμενη τριετία η ΕΚΤ, έφεραν τη μείωση του κόστους δανεισμού και την αύξηση της χορήγησης δανείων, σε μια ελπίδα για την αναζωπύρωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Αν και οι προσπάθειες της ΕΚΤ απέφεραν καρπούς, εντούτοις η ανάπτυξη φαίνεται να έχασε μέρος της δυναμικής της τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να δυσκολευτεί να αποσύρει το πρόγραμμα στήριξης και ίσως χρειαστεί να παράσχει στήριξη στην οικονομία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένουν τώρα οι αγορές.

Ο δανεισμός παραμένει επίσης κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης, καταδεικνύοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος απέχει πολύ ακόμα από το να είναι υγιής, ενώ και τα κόκκινα δάνεια (παλαιότητας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και 10 ετών), αναγκάζουν τις τράπεζες να διατάζουν να ρίξουν χρήμα στην πραγματική οικονομία .

Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του δείκτη προσφοράς χρήματος M3, επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 3,7% τον Μάρτιο από 4,2% έναν μήνα πριν, ενώ οι προσδοκίες έκαναν λόγο για οριακή πτώση στο 4,1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα