Ευρωκαταδίκη - «βόμβα» για την υπόθεση Τσαλικίδη φουντώνει τα σενάρια περί δολοφονίας

Μία απόφαση - βόμβα που έρχεται να ρίξει νερό στο μύλο των θεωριών για την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με αυτή «οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν να φέρουν εις πέρας μια επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει πως «οι Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την πρόσθετη έρευνα απλά αναφέροντας τα βήματα που είχαν γίνει και σημειώνοντας τις νέες αναφορές, χωρίς να ασχολούνται με καμία από τις ανακολουθίες που είχαν εντοπιστεί,

όπως η έλλειψη τραυματισμών που κανονικά σχετίζονται με το κρέμασμα και τις αντιφάσεις σε σχέση με το σημάδι του σχοινιού στον λαιμό του θανόντος».

«Και άλλες αντιφάσεις», επισημαίνεται, «δεν αντιμετωπίστηκαν, όπως η εντυπωσιακή διαφορά στα συμπεράσματα της έκθεσης του ιατροδικαστή στην αρχική (σ.σ 2005-2006) και την πρόσθετη (σ.σ 2012-2014) έρευνα, η προφανής απουσία κινήτρου για την αυτοκτονία και το σπασμένο υοειδές οστό, ένα εύρημα που συνάδει με στραγγαλισμό».

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιαστής δικτύου τηλεφωνικής εταιρείας βρέθηκε στο σπίτι του κρεμασμένος, στις 9 Μαρτίου του 2005, παραμονή αποκάλυψης μεγάλου σκανδάλου παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων πολλών μελών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Το δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα σε αποζημίωση 50.000 ευρώ στην οικογένεια του υπαλλήλου για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδά της.

Ακολουθεί αναλυτικά το ανακοινωθέν της απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα