Ευρωαγορές: Πτωτικός γύρισε ο DAX μετά τη νίκη της Κάρενμπαουερ

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Απογοητευτική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η σημερινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το θετικό πρόσημο.

Οι ευρωαγορές προέρχονταν από ένα χθεσινό sell-off, όπου ο DAX στη χειρότερη του βουτιά των τελευταίων 10 χρόνων υποχώρησε σε χαμηλό 2ετίας, το Λονδίνο διέγραψε ότι κέρδισε τον 21ο αιώνα (!), ενώ ο πανευρωπαϊκός Εuro Stoxx σημείωσε τη χειρότερη μετά-Brexit πτώση του.

Μετά από αυτό το μίνι-κραχ λοιπόν, οι ευρωαγορές ξεκίνησαν με ανοδική διάθεση,

σε μια προσπάθεια να αντιδράσουν στο χθεσινό ξεπούλημα.

Οι δείκτες έφτασαν να κερδίζουν έως και 1,5%, ωστόσο και εν μέσω νέου sell-off στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, φανερώθηκαν γρήγορα οι αδυναμίες και οι φόβοι τόσο για εμπόριο όσο και για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Απώλειες για DAX στο... «καλωσόρισες» της Κάρενμπάουερ

Το ράλι ξεφούσκωσε με τον Stoxx 600 να κλείνει σε ένα «κουτσουρεμένο» +0,86% και τον Stoxx 50 με ένα πενιχρό +0,41%. Ο DAX μάλιστα τη Γερμανία γύρισε και πτωτικός με -0,21% στον απόηχο της «νίκης» της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ στη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Ο DAX διεύρυνε τα χαμηλά 2ετίας του, ενώ πλέον έχει εισέλθει για τα καλά σε bear market (καθοδική αγορά με πτωτική τάση), καθώς έχει βουτήξε περισσότερο από 20% από τα ιστορικά υψηλά του.

Επίσης ο κρίσιμος κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών (όπου βρίσκεται και το «ζουμί» τον τελευταίο καιρό) έκλεισε με νές απώλειες 0,2%, διευρύνοντας τις απώλειες των τελευταίων ημερών κοντά στο -4%.

Με άνοδο 0,3% έκλεισε στον αντίποδα ο τεχνολογικός κλάδος, με τις Nokia και Ericsson να καταγράφουν κέρδη 3,1% και 3,4% αντίστοιχα.

Το κλείσιμο των ευρωαγορών δεν «πρόλαβε» τη νέα βουτιά στη Wall Street

Ενδέχεται να βλέπαμε περισσότερους δείκτες στο κόκκινο σήμερα, αν η βουτιά της Wall Street «προλάβαινε καλύτερα» το κλείσμο της Ευρώπης. Την ώρα που έκλειναν οι ευρωπαϊκοί δείκτες η Wall Street μετέτρεπε το αρχικό της -1% σε -1,9%, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για το αυριανό άνοιγμα των ευρωαγορών που τείνουν να ακολοθούν τις εξελίξεις στην αντίπερα όχθη.

Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στο σημερινό θετικό πρόσημο έπαιξε το πετρέλαιο, με το +5% του Brent (μετά και τη συμφωνία-θρίλερ του ΟΠΕΚ) να χαρίζει κέρδη σε ενεργειακές και πρώτες ύλες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,62% υψηλότερα, στις 345,45 μονάδες

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,21% κι έκλεισε στις 10.788,09 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,1% στις 6.778,11 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 4.813,13 μονάδες.

Αβεβαιότητα για Brexit-Ιταλία

Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα κυριαρχεί και στη Βρετανία, όπου την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, με την ΕΕ για το Brexit.

Στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ ενισχύθηκε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 18.741,98 μονάδες, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να καταγράφονται τριγμοί και διαφωνίες το εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019.

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές της Ιταλίας, η ιταλική κυβέρνηση θα στείλει την ερχόμενη Τετάρτη 12/12 το νέο αναθεωρημένο σχέδιο της στην ΕΕ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ήπια βελτίωση καταγράφηκε και στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,16% από 3,20% στο χθεσινό κλείσιμο.

Νέα επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, έναντι ετήσιας αύξησης 2,2% του προηγούμενου τριμήνου, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο της τάξεως του 1,7%.

Παράλληλα, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2%, από 0,4% στο προηγούμενο τρίμηνο και έναντι των αρχικών εκτιμήσεων επίσης στο 0,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα