Ευρωαγορές: Νέες απώλειες στη «σκιά» της οικονομικής επιβράδυνσης

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Νέες σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω πολλαπλών πιέσεων, καθώς ολοένα και περισσότερο «σύννεφα» μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Από τη μία τα χθεσινά σχόλια Ντράγκι (ΕΚΤ) για την οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη έχουν βαρύνει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα, από την άλλη μια σειρά από σημερνικά απογοητευτικά μάκρο ΗΠΑ-Κίνας δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Σημειώνεται ότι μετά το χθεσινό κλείσιμο των ευρωαγορών, δημοσίευμα του Bloomberg

επικαλούνταν ευρωπαϊκήες πηγές μέσα από την ΕΚΤ, οι οποίες εμφανίζονταν ιδιαίτερα απαισιόδοξες, σχολιάζοντας μάλσιτα αρνητικά τα σχόλια Ντράγκι και προβλέποντας πως η ανάκαμψη δεν θα έρθει το 2019.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,89% κι έκλεισε στις 370,57 μονάδες, με όλους τους κλάδους, πλην των τηλεπικοινωνιών (+0,5%), να κλείνουν στο «κόκκινο».

Υπό πίεση βρέθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,3%, λόγω του έντονου εξαγωγικού προσανατολισμού του κλάδου.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος πρώτων υλών, σημειώνοντας πτώση 1,8%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 1,5%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,52% κι έκλεισε στις 11.457,84 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,74% στις 7.104,31 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 5.231,22 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,03% στις 20.484,39 μονάδες.

Εν τω μεταξύ το ευρώ ανακάμπτει ελαφρά από τα χαμηλά 20μήνων που βρέθηκε χθες όταν και βούτηξε κάτω από το 1,1189 EUR/USD μετά τα σχόλια Ντράγκι.

Μάκρο

Σημερινά στοιχεία έδειξαν μια ετήσια «βουτιά» στις εξαγωγές της Κίνας κατά 20,7% για τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από ετήσια άνοδο 9,1% τον Ιανουάριο. Όσον αφορά τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ, σημειώθηκε πτώση 16,2%, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές από την Ουάσιγκτον υποχώρησαν κατά 28,6%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, και συγκεκριμένα στα 14,72 δισ. δολ.

Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε στα 4,12 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική πτώση σε σχέση με τα 39,16 δισ. δολ. του Ιανουαρίου.

Απογοητευτικά ήταν στοιχεία που ανακοινώθηκαν και για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που τον Φεβρουάριο του 2019 κατέγραψαν τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων 17 μηνών, σε μία ένδειξη που θα μπορούσε να εγείρει φόβους για μια απότομη επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 20.000 τον περασμένο μήνα, ο μικρότερος ρυθμός αύξησης από τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 3,8%, από 4% τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Brexit, καθώς η ΕΕ έχει δώσει διορία μέχρι σήμερα στη βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει μία αποδεκτή πρόταση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε σήμερα ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και ίσως να μην αποχωρήσει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν οι βουλευτές καταψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία εξόδου που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες.

Πιέσεις στο γερμανικό χρηματιστήριο άσκησαν και τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, που έδειξαν μια περαιτέρω πτώση 2,6% για τον Ιανουάριο του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα