Ευρωαγορές: Ισχυρά κέρδη για DAX μετά τις εξελίξεις στο εμπόριο

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικό.

O Τραμπ ανακοίνωσε την εμπορική συμφωνία με το Μεξικό που θα αντικαταστήσει τη συμφωνία NAFTA και παράλληλα, προειδοποίησε τον Καναδά ότι είτε θα έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ είτε θα επιβάλει δασμούς στα καναδέζικα αυτοκίνητα, σύμφωνα με το Reuters.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικό

προκάλεσε αισιοδοξία στην Ευρώπη ότι μπορεί να υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ, σημειώνουν αναλυτές.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, την Παρασκευή στο διήμερο συνέδριο του Τζάκσον Χόλ.

Ο Πάουελ υποστήριξε στο Τζάκσον Χολ ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να ακολουθεί σφικτή νομισματική πολιτική όσο η οικονομία ενισχύεται. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζέρομ Πάουελ δέχθηκε κριτική από τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη του ότι «δεν τον ενθουσίαζε» η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά τους ισχυρισμούς του Λονδίνου ότι η Μόσχα ευθύνεται για την δηλητηρίαση του πρώην ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Αύγουστο, για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo, υποδηλώνοντας ότι οι ανησυχίες για τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, μεταξύ των διευθυντικών στελεχών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, έχουν ηρεμήσει.

«Η ισχυρή εγχώρια οικονομική κατάσταση και η ανακωχή στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος», σημείωσε ο επικεφαλής του Ifο, Clemens Fuest.

«Η γερμανική οικονομία έχει ισχυρή επίδοση. Τα τρέχοντα νούμερα δείχνουν σε οικονομική ανάπτυξη 0,5% για το τρίτο τρίμηνο», πρόσθεσε.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,52% στις 385 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,19% στις 7.577 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,16% στις 12.538 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 5.479 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,73% στις 9.659 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε κέρδη 0,27% στις 20.797 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται μόλις 0,1% στα 68,73 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.216 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1675 από 1,1621 την προηγούμενη μέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα