Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας στο 6,13

Σχεδόν κατά το μισό της αξίας της έχει υποτιμηθεί η τουρκική λίρα τον τελευταίο χρόνο.

Το νόμισμα βρίσκετια αυτή τη στιγμή στα επίπεδα των 6,13 λιρών ανά δολάριο από 5,9905 την Παρασκευή αλλά και των 6,30 νωρίτερα σήμερα, χάνοντας πλήρως τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν οι αμερικανοτουρκική ένταση αποκλιμακώθηκε.

Η νέα πτώση έχει επηρεαστεί από τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη παρέμβαση της κυβέρνησης Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και την επίθεση στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη μοίρα

του πάστορα Andrew Brunson, που έχει κατηγορηθεί στην Τουρκία για τρομοκρατική δράση.

Στις πρώτες του παρατηρήσεις σχετικά με την νομισματική κρίση, ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η δέσμευση και η αποφασιστικότητα των Τούρκων ήταν η εγγύηση που απαιτείται για την καταπολέμηση των επιθέσεων στην οικονομία της χώρας.

Επειδή οι τουρκικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε ξένο νόμισμα, η ελεύθερη πτώση της λίρας απειλεί να μειώσει το μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, παρά τη βαθιά αποστροφή της Erdogan σε μια τέτοια κίνηση.

Απαιτείται ένα συγκεκριμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να χρειαστεί να συμβάλλει και με οικονομική βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα