Παράθυρο για νέα μέτρα ύψους 1,5 δισ ευρώ ανοίγει ο Τσακαλώτος

Στην παραδοχή ότι πιθανόν να χρειαστούν νέα μέτρα με τις παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές βάσει της συμφωνίας του Eurogroup για την εκταμίευση των 7,5 δισ ευρώ προχώρησε σήμερα ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος παρά το γεγονός ότι δήλωσε για ακόμα μία φορά ότι τα μέτρα που ο ίδιος εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν απ' τη Βουλή «είναι υφεσιακά».

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1

ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επιπλέον μέτρων της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου σε ξένα Funds. Ο ίδιος πάντως έσπευσε, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή, να τονίσει ότι θα βρεθεί τρόπος να μην χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Κάτι που είχε σπεύσει να κάνει χθες και ο Γ. Σταθάκης όταν ερωτήθηκε στο Σκάι τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ και τις τροποποιήσεις που θα προωθηθούν βάσει της συμφωνίας της 24ης Μαϊου.

«Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στη συνέντευξη του παραδεχόμενος ότι έγιναν συμβιβασμοί, τους οποίους απέδωσε στο γεγονός ότι «ήταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς».

Αναφορικά με το χρέος ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. Άρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει.Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. Άρα, αυτό είναι καλό...».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «η μία δέσμευση είναι να τηρήσουμε την συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση».

Για τα μέτρα που ψηφίστηκαν

«Το είπα ότι τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο. Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία"…» είπε ο Υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

«Δεν είναι καινούρια μέτρα. Είναι στην συμφωνία του καλοκαιριού το 1% του ΑΕΠ μέτρων. Έλεγαν οι δανειστές να αυξήσουμε 10% τους φόρους στο ηλεκτρικό και το νερό. Αυτό δεν γινόταν. Εμείς είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα για μικρή αύξηση σε πάρα πολλά πράγματα για να καταμεριστεί το βάρος.

Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω.

Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη, 1400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα».

Ερωτώμενος ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει το ίδιο για τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ήταν συνεπείς στις εισφορές τους, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού «για να είναι βιώσιμο».

Για το ΕΚΑΣ

ο Υπουργός Οικομομικών είπε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το ΕΚΑΣ, τόνισε ωστόσο ότι αν χρειαστεί να επιστραφούν αναδρομικά ποσα από τους δικαιούχους, από τους οποίους θα κοπεί το βοήθημα, το εισόδημα που θα χάσουν "θα βρεθεί τρόπος να τους επιστραφεί".

Για το νέο ΤΑΙΠΕΔ

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αποτελεί μια πρόκληση η σωστή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα υπάγονται στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει υποχρέωση πώλησης όσων μεταβιβάζονται σε αυτό.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει μεταξύ άλλων να εξυγιανθούν ΔΕΚΟ, αν χρειασεί ακόμη και να πωληθούν κάποιες εξ αυτών, όμως εκτός από τις «κομβικές ΔΕΚΟ», όπως αυτές που αφορούν πχ. την ύδρευση.

Ανέφερε πάντως ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσει να αποδίδει όσα περισσότερα μπορεί η δημόσιο περιουσία, καθώς τα έσοδα από την αξιοποίηση της θα πηγαίνουν κατά το ήμισυ στην εξυπηρέτηση του χρέους και τα υπόλοιπα θα ξαναπέφτουν στην οικονομία για την ενίσχυση επενδύσεων.

Για το αφορολόγητο

Σχετικά με το αφορολόγητο και για τη δήλωσή του ότι θα παραιτηθεί εάν πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ ο κ. Τσακαλώτος είπε πως έκανε τη δήλωση καθώς το ΔΝΤ ήθελε αφορολόγητο στα 6.100 και έπρεπε να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Ουσιαστικά ο υπουργός έκανε λόγο για μια δήλωση στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης σε μια προσπάθεια να μην πέσει όπως πίεζε το ΔΝΤ για όλους το αφορολόγητο στα 8.100 ευρώ.

«Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο», είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια «της δύσκολης συμφωνίας που κάναμε το καλοκαίρι».

Σε ότι αφορά την κριτική από την αντιπολίτευση και από ΜΜΕ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η απαισιοδοξία και η καταστροφολογία είναι μέρος του προβλήματος», σημειώνοντας ότι αυτό δεν βοηθά την κατάσταση, την περίοδο που δημιουργούνται οι συνθήκες για «αλλαγή του φαύλου κύκλου σε ενάρετο κύκλο».

Έμμεσοι φόροι και ΦΠΑ

Στο θέμα των ανατιμήσεων με παράλληλη αύξηση φόρων και τελών ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι αυξήσεις έχουν συμφωνηθεί ήδη από το καλοκαίρι. Προτιμήσαμε, τόνισε ο υπουργός να μην αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε ρεύμα και νερό ή να γίνουν μεγάλες μειώσεις σε συντάξεις ή άλλες αυξήσεις φόρων, αλλά να εξοικονομηθεί το 1% του ΑΕΠ που απαιτούσαν οι δανειστές με μικρές αυξήσεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Για τον ΦΠΑ στα νησιά

Στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν θα χρυσώσω το χάπι. Δεν ξέρω αν είναι αντισυνταγματικό το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά» Τόνισε ωστόσο ότι «οι δανειστές έχουν δίκιο στο ζήτημα λέγοντας ότι δεν είναι καλό να έχεις πολλούς συντελεστές»

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι «δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε πχ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ότι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Για τον κόφτη

Σε ότι αφορά την ενεργοποίηση του "κόφτη", ο Υπουργός Οικονομικών είπε δεν είναι ορατή, καθώς εκτός των ήδη καλών αποτελεσμάτων του Προϋπολογισμού εν μέσω ύφεσης, η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, μεγεθύνοντας έτσι τα θετικά της μεγέθη.

Για το αφορολόγητο των βουλευτών

Ερωτηθείς απο τον Γιώργο Παπαδάκη για την ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου των βουλευτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ιστορικά ήταν υψηλοί οι μισθοί των βουλευτών, αλλά έχουν μειωθεί.

Συμπλήρωσε ότι από αυτές τις αποδοχές πληρώνονται και διάφοροι συνεργάτες τους, αναφέροντας ότι θα πρέπει να μπορούν οι βουλευτές να κάνουν την δουλειά τους, κάτι που όπως είπε ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει αποτελεσματικά όντας στην αντιπολίτευση, λόγω της έλλεψης σχετικών πόρων για συνεργάτες.

Πάντως, δεσμεύθηκε να επανεξεταστεί το θέμα του αφορολόγητου της βουλευτικής αποζημίωσης, αφού όμως, όπως είπε, πρώτα διαχωριστεί το εισόδημα τους που πηγαίνει σε τρίτους, από αυτό που μένει στους ίδιους.

Λίστες, επαναπατρισμός κεφαλαίων και φοροδιαφυγή

Σε ό, τι αφορά στον επαναπατρισμό χρημάτων από το εξωτερικό ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έπρεπε πρώτα να γίνει ο έλεγχος στις λίστες, ενώ όσοι επιλέξουν να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τα χρήματά τους θα φορολογηθούν κανονικά και δεν θα υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση έναντι άλλων.

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή είναι αυτό για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, κυρίως αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, την χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καπνού.

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα μπούνε τον Ιούνιο, για τις ηλεκτρονικές κάρτες, τον επαναπατρισμό χρημάτων και το λαθρεμπόριο καπνού θα κινηθούν στην κατεύθυνση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είπε ο υπουργός.

Για τις σκέψεις του να παραιτηθεί

«Αυτή η Αριστερά έχει κάνει πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανος ο κόσμος της Αριστεράς, όπως το Προσφυγικό και το αφορολόγητο, δεν σας έπεισα, αλλά εγώ το πιστεύω ότι θα ήταν χειρότερα τα πράγματα χωρίς την διαπραγμάτευση μας», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Εγώ ταλαντεύτηκα το καλοκαίρι, αν θα συνεχίσω, υπήρχε έντονο ρεπορτάζ γι΄ αυτό. Με έπεισε ένας άνθρωπος που μου είπε “Ευκλείδη, δεν σας χρειαζόμαστε όταν ο καπιταλισμός θα έχει 5% ανάπτυξη, αλλά τώρα που η ανεργία είναι στο 25%, όπως μου είπε», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε ότι «όλα αυτά γίνονται για να ξεδιπλωθεί το παράλληλο πρόγραμμα. Είπαμε ότι χρειάζεται να κόψουμε την συμφωνία σε τρία μέρη. Αυτά που διαπραγματευτήκαμε, δεύτερον αυτά που "παρκάραμε": για τους μισθούς και τις συντάξεις (σημείωση συντάκτη: προφανώς εννοεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά της 13ης σύνταξης). Τρίτον, το παράλληλο πρόγραμμα που πρέπει να ενεργοποιηθεί».

«Πρέπει να κριθούμε από τον κόσμο, αλλά όχι την στιγμή που πήραμε αυτά τα μέτρα, αλλά όταν θα περάσει ο καιρός. Αυτά τα μέτρα ήταν αναγκαία το περασμένο καλοκαίρι. Η Αριστερά λέει εμείς έχουμε στρατηγική, έχουμε ένα πρόγραμμα και πρέπει να γίνει», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα