Έτοιμη η πρώτη αντισυστημική κυβέρνηση στην Ιταλία - Ανησυχία στην ΕΕ

Οι λαϊκιστές ηγέτες της Ιταλίας επισφράγισαν μια συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού που αποσκοπεί στο να αυξήσει τις δαπάνες για τους φτωχούς και να μειώσει τους φόρους, ακάνοντας έτσι μια άμεση πρόκληση στο κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από 10 ημέρες διαπραγματεύσεων, ο 31χρονος ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει διευθετήσει τα τελικά ζητήματα με τον Matteo Salvini, 45 ετών, του αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα του Βορρά και η πλατφόρμα κυβερνητικής πολιτικής είναι έτοιμη

να ψηφιστεί από τα μέλη του κόμματος. Το πρόγραμμα, που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά, απαιτεί την αναθεώρηση των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ, τον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και δεσμεύεται να ανατρέψει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που αύξησαν την ηλικία συνταξιοδότησης.

Το πρόγραμμα μπορεί να κοστίσει έως και 126 δισεκατομμύρια ευρώ (149 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώην αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Carlo Cottarelli, βάσει προηγούμενου σχεδίου.

Τα κόμματα δεν έχουν ακόμη πει ποιον θα ορίσουν πρωθυπουργό.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, με το δεκαετές spread των γερμανικών ομολόγων να διευρύνεται κατά 7 μονάδες βάσης και να φτάνει τις 155 μονάδες βάσης.

Η προοπτική της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης σε ένα ιδρυτικό μέλος θα διασπείρει τον τρόμο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μόλις περιέστειλε την κρίση χρέους της ευρωζώνης και πέτυχε μια εύθραυστη ενότητα μετά το σοκ του brexit, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.

Keywords
Τυχαία Θέματα