«Ετοιμαστείτε για παρατεταμένη μεταβλητότητα στις αγορές» λέει επενδυτική 1,4 τρισ. δολαρίων

Η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές ήρθε για να μείνει, εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και ενός περιβάλλοντος αρνητικών επιτοκίων στις κεντρικές τράπεζες, υποστηρίζει η Capital Group Cos. σε ανάλυσή της.

Οι αναταραχές πιθανότατα θα συνεχιστούν καθώς τα αρνητικά επιτόκια και ο αποπληθωρισμός αποτελούν έναν υπαρκτό κίνδυνο για την Ιαπωνία

και την Ευρώπη, υποστηρίζει. Την ίδια στιγμή, το ρίσκο μια ύφεσης στην αμερικανική οικονομία έχει αυξηθεί, κάτι που σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2016.

«Οι οικονομίες της Δανίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας έχουν επωφεληθεί από τα αρνητικά επιτόκια . Ωστόσο, ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να έχει πολλές παράπλευρες απώλειες» υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Capital Group για την Ευρώπη, Jens Sondergaard.

Όσον αφορά τα επιτόκια η Capital Group εκτιμά πως δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση φέτος. Ήδη η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων έχει μειωθεί κατά 37% σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές.

Οι επενδυτές έχουν δυσκολευτεί φέτος να επωφεληθούν από τις τοποθετήσεις τους, καθώς οι παγκόσμιες αγορές έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση από την αρχή του έτους, εν μέσω ανησυχιών για την κινεζική οικονομία, για την πτώση του πετρελαίου, τις υψηλές αποδόσεις ομολόγων και τις αναταραχές στις αναδυόμενες οικονομίες.

Ενδεικτικά, ο αμερικανικός δείκτης Standard & Poor's 500 έχει καταγράψει πτώση 6,2% από την αρχή του έτους.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η αμερικανική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί από τα προβλήματα παγκοσμίως. Μένει να το δούμε αυτό. Πάντως το περιβάλλον για τις αμερικανικές εταιρείες παραμένει γεμάτο προκλήσεις και το 2016» υποστηρίζει ο fund manager Jim Lovelace της Capital Group.

Παρά τα ρίσκα πάντως η επενδυτική δεν είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη στις προβλέψεις της, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για μια επανάληψη της κρίσης του 2008 είναι μικρές. Σύμφωνα μάλιστα με τον Lovelace η αμερικανική οικονομία «θα τα βολέψει».

Μετά την έντονη μεταβλητότητα στις μετοχές τον προηγούμενο μήνα, η Capital Group συμβουλεύει τους πελάτες της να διαφοροποιηθούν στις τοποθετήσεις τους, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό τους διαφορετικούς τίτλους (μετοχές, ομόλογα κτλ).

Η Capital Group ήταν στα τέλη του 2014 η 7η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, με περίπου 1,4 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα