Έρευνα: Αύξηση της διάχυσης της Ευρυζωνικότητας κατά 10% μεγεθύνθει ως και 2,5% το ΑΕΠ

Η ευρυζωνικότητα και η διάχυση της αυξάνουν το ΑΕΠ, σύμφωνα με ειδική μελέτη που εκπόνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η οποία παρουσιάστηκε το πρωί.

Σύμφωνα με την έρευνα, που συντάχθηκε υπό τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύνη Χιόνη και η οποία συγκεντρώνει τα συμπεράσματα ανάλογων εκθέσεων που έχουν συντάξει ήδη η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ, μια αύξηση

της διάχυσης κατά 10% της ευρυζωνικότητας οδηγεί σε αύξηση της τάξεως του 1,5%-2,5% του ΑΕΠ. Ομοίως και στον τομέα της απασχόλησης, σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρήματα είναι εξίσου ενθαρρυντικά αφού σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2015) η οποία βασίζεται σε ευρήματα έξι ερευνών προκύπτει ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ που επενδύεται στην ανάπτυξη του διαδικτύου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 9.300 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα η μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό ικανοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν οι πάροχοι, φτάνει το 40%, ενώ χαρακτηρίζουν υψηλού κόστους την παρεχόμενη υπηρεσία.

Τέλος, συμπεραίνει πως η συνεχής ανάπτυξη της ταχύτητας του διαδικτύου στην Ελλάδα θα συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα στηρίξουν την απασχόληση. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή, λόγω και της ιδιομορφίας της Ελλάδας, θα πρέπει να δοθεί στη διείσδυση του διαδικτύου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις αγροτικές - νησιωτικές περιοχές.

Απ' την πλευρά του ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς κατά την παρουσίαση της έρευνας, ανέφερε ότι η λειτουργία του συστήματος ψηφιακών εγγράφων και υπογραφής στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έφερε την πρώτη εβδομάδα μείωση 6%-7% στις δαπάνες για μελάνι και χαρτί, ενώ, τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί - όπως είπε - η επέκταση του συστήματος σε όλο το Δημόσιο. Η εκτιμώμενη εξοικονόμηση, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι 400 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος για τη λειτουργία του συστήματος είναι 20 εκ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα