Μπλόκο της ΕΕ στους αγροτικούς πόρους

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μια περίοδο που οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές τους κι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις πρωτοφανείς σε περίοδο διακυβέρνησης από ένα αριστερό κόμμα, η πρόθεση της ΕΕ για περιορισμό κονδυλίων ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκαλεί κραδασμούς. Συγκεκριμένα, οι πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινκερ πως θα υπάρξουν μεταφορές χρημάτων από τις δαπάνες για την ευρωπαϊκή Συνοχή και την αγροτική πολιτική προς την ασφάλεια, το προσφυγικό και την άμυνα ή τον εσωτερικό έλεγχο των συνόρων, δημιουργούν σκεπτικισμό.

Όπως

τονίστηκε αλλά κι επικοινωνήθηκε προς το ελληνικό γραφείο της Κομισιόν, η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλέσει τρύπα της τάξης των 12 με 14 δις. ευρώ που θα μετακυλιστεί σε μειώσεις κονδυλίων από τον αγροτικό τομέα και τη συνοχή. Δύο πεδία μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος καθώς η χώρα μας λαμβάνει σημαντικές βοήθειες και στα δύο αυτά θέματα με την περίοδο 2014 – 2020 να φθάνει στα 15 δις. ευρώ πόρων για αγροτικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές του BS άμεσα θα επανεξεταστούν τα περισσότερα κονδύλια της ΕΕ με στόχο να υπάρξει ευελιξία και μείωση των δαπανών ακόμα κι εντός του τρέχοντος έτους. Η συγκεκριμένη στροφή έχει να κάνει όμως και με κάτι ακόμα: η ΕΕ μετασχηματίζει σταδιακά την οικονομία της από γεωργική σε μια οικονομία της καινοτομίας και της γνώσης, όπου και θα αποδοθούν σημαντικά ποσά. Δεν είναι τυχαίο ότι θα ενισχυθούν τα προγράμματα Horizon για την έρευνα (τα οποία είναι διεθνή και περιλαμβάνουν και τρίτες χώρες) και Erasmus που βοηθούν στην επαφή φοιτητών και την κινητικότητά τους.

Θα πρέπει να πούμε πως το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προς το παρόν ασχοληθεί με το θέμα, παραμένοντας θεατής των εξελίξεων. Η μόνη κυβέρνηση που αντέδρασε ήταν η Γαλλία, η οποία χρησιμοποιεί τα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα μας πάντως δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με πηγές του BS πάντως αυτό που προωθείται από την ΕΕ είναι η με κάποιο τρόπο συνεισφορά των κρατών - μελών στην ενιαία ενίσχυση της ΚΑΠ (α' πυλώνας) μετά το 2020. Η αρχή της όλης συζήτησης που ξεβολεύει τη χώρα μας αλλά και χιλιάδες Έλληνες αγρότες οι οποίοι θα αναγκαστούν να πορευτούν με μικρότερους πόρους ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου με έγγραφο προβληματισμού που δημοσιεύτηκε. Ο Επίτροπος προϋπολογισμού και ανθρωπίνων πόρων Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση της Κομισιόν μαζί με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου, είχε υποστηρίξει τότε πως η Κομισιόν δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της ως συνήθως.

Προ εθνικής χρηματοδότησης

Μια επιλογή λοιπόν που εξετάζεται είναι η εισαγωγή ενός βαθμού εθνικής συγχρηματοδότησης για τις άμεσες πληρωμές, προκειμένου να διατηρηθούν τα συνολικά επίπεδα της τρέχουσας υποστήριξης κι αυτό διότι η γεωργία έχει 100% χρηματοδότηση από την ΕΕ. Αν και αρχικά έχει υποστηριχθεί ένα σχέδιο για 95% πληρωμή πόρων από την ΕΕ και 5% μόλις από τα κράτη – μέλη πολλοί αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν απηχεί την πραγματικότητα αλλά η σχέση μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 70% - 30%. Άλλες πάλι πηγές μας τονίζουν πως ενδέχεται να υπάρξει μια συζήτηση σύνδεσης πόρων και τελικών εσόδων, δηλαδή παραγωγής. Κάτι τέτοιο όμως θα δημιουργήσει κυριολεκτικά πανδαιμόνιο στους δοκιμαζόμενους αγρότες οι οποίοι για μια ακόμη φορά θα βρεθούν σε δυσκολία και στην ανάγκη να αποδεικνύουν το μέγεθος παραγωγής και πωλήσεων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα