Επτά «πολιτικά δράματα» που ισοπέδωσαν τις ευρωαγορές

Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζει για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε.. Πρόκειται για μία ακόμη δύσκολη κατάσταση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές.

Ακολουθεί μία σειρά από επτά πολιτικές αναταραχές και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν οι αγορές σε κάθε μία εξ αυτών.

Δεκέμβριος 2015: Ισπανικές εκλογές

Η Ισπανία πέρασε το περασμένο έτος σε μία διαρκή εκλογική διαδικασία. Πρώτα αρκετές τοπικές και περιφερειακές εκλογές και κατόπιν γενικές εκλογές

στις 20 Δεκεμβρίου. Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35, ο οποίος υποχώρησε κατά 7,2% το 2015, ενώ ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε, είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους δείκτες με τη χειρότερη πορεία από την αρχή του 2016. Οι Ισπανοί ψηφίζουν εκ νέου για την εκλογή νέας κυβέρνησης την Κυριακή 26 Ιουνίου.

Μάιος 2015: Βρετανικές εκλογές

Πριν από τις γενικές εκλογές της 7ης Μαίου υπήρξαν φόβοι ότι ο Ντέιβιν Κάμερον δεν θα κατορθώσει να τις κερδίσει ή έστω να κερδίσει την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στο σχηματισμό κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις ήταν συγκεχυμένες, με το hedging στον FTSE 100 να φθάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδο. Τελικώς ο Κάμερον τα κατάφερε.

Δεκέμβριος 2014 – Σεπτέμβριος 2015: Το ελληνικό δράμα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωση την πραγματοποίηση πρόωρων προεδρικών εκλογών στις 9 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο και για την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών, που έφεραν στην εξουσία τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑΑ. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε σε χαμηλό 27 ετών. Το δράμα συνεχίστηκε με γενικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, δημοψήφισμα τον Ιούλιο του ίδιου έτους και νέες πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Η αγορά παρέμεινε κλειστή για πέντε εβδομάδες και οι μετοχές υποχώρησαν σχεδόν 23% την πρώτη ημέρα που άνοιξε εκ νέου στις 3 Αυγούστου 2015.

Σεπτέμβριος 2014: Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας

Οι δημοσκοπήσεις έδειχνα ότι θα επικρατήσει η άποψη απόσχισης της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον δείκτη μεταβλητότητας του FTSE 100 να ενισχύεται κατά 22% λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ιούλιος-Αύγουστος 2014: Η Πορτογαλία στο επίκεντρο

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας Banco Espirito Santo SA, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς όλα έδειχνα ότι η κατάστασή της, λόγω και των υψηλών επισφαλειών, ήταν καταστροφική. Αφού δεν κατόρθωσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών, η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας ανέλαβε τη διάσωσή της. Η μετοχή «διαγράφηκε» από το πορτογαλικό χρηματιστήριο, το οποίο έχασε 24 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του και οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε χαμηλό οκτώ ετών.

Νοέμβριος 2013-Μάρτιος 2014: Προσάρτηση της Κριμαίας

Διαδηλώσεις στην Ουκρανία μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Viktor Yanukovych να μην προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. και να ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Τον Μάρτιο του 2014 η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας. Η αναστάτωση οδήγησε τον γερμανικό δείκτη DAX 30 σε ισχυρές απώλειες, με δεδομένο ότι η Γερμανία έχει την υψηλότερη έκθεση στην ουκρανική αγορά μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

2010-2013: Ευρωπαϊκή κρίση χρέους

Την ίδια ώρα που οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο άρχισαν να ανακάμπτουν, η Ευρώπη βρέθηκε στη δίνη του χρέους. Η κρίση οδήγησε σε παροχή οικονομικής βοήθειας προς Ελλάδα και Ιρλανδία το 2010 και προς την Πορτογαλία το 2011. Η Ελλάδα ουσιαστικά χρεοκόπησε το 2012, ενώ καταρτίστηκαν προγράμματα στήριξης για τα τραπεζικά συστήματα Ισπανίας και Κύπρου. Πιεζόμενες από την ύφεση και τη λιτότητα, οι ευρωπαϊκές μετοχές ποτέ δεν κατόρθωσαν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα