Επιστρέφει η ηρεμία στα assets των αναδυόμενων

Ο πανικός που σάρωσε τις αναδυόμενες αγορές υποχώρησε την Τρίτη, καθώς τα τουρκικά assets παρουσίασαν κάποια ανάκαμψη μετά την -κατά 20%- κατάρρευση της λίρας τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Ο δείκτης νομισμάτων MSCI EM τερμάτισε μετά από μια τετραήμερη ακολουθία απωλειών, φτάνοντας το 0,3% στις 10:36 π.μ. στο Λονδίνο, ενώ οι μετοχές έκαν ράλι από τη Νότια Κορέα και την Ινδία στην Ουγγαρία και

στην Πολωνία. Οι διαφορές αποδόσεων των ομολόγων των αναπτυσσόμενων χωρών μειώθηκαν σε σχέση με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τον δείκτη της JPMorgan Chase & Co. Οι μετοχές και τα ομόλογα της Τουρκίας έκαναν ράλι και η λίρα ανέκαμψε έως και 7%.

Ενώ ορισμένοι επενδυτές δήλωσαν ότι το πρόσφατο sell-off σε αναδυόμενες αγορές προσέφεραν ευκαιρίες αγοράς στις ισχυρότερες οικονομίες, άλλοι παρέμειναν επιφυλακτικοί και ελάχιστα εμπόδισαν την ανάκαμψη της λίρας, καθώς η στάση της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ δεν δείχνει να μπαίνει ένα τέλος. Ο βετεράνοςεπενδυτής Mark Mobius είπε ότι υπάρχει μια "πραγματική πιθανότητα" η Τουρκία να αναγκαστεί να επιβάλει capital controls για να σταματήσει τις απώλειες της λίρας.

"Μετά από μια μεγάλη εκτόξευση που πυροδοτήθηκε από την πτώση στην Τουρκία, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να έχουν αγοράσει αναδυόμενα νομίσματα σε βύθιση", δήλωσε ο Toru Nishihama, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών με έδρα το Τόκυο. Η παγκόσμια αγορά εξακολουθεί να επεκτείνεται και αυτό παρέχει βασική υποστήριξη στις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, τα προβλήματα της Τουρκίας από την διένεξή της με τις Η.Π.Α., τα ζητήματα ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν επιλύονται, πράγμα που σημαίνει ότι η πτώση των τουρκικών assets θα συνεχιστεί για λίγο ακόμα».

Με τον μέσο πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών να βελτιώνονται, ο αναπτυσσόμενος κόσμος διαφοροποιείται από την Τουρκία. Ωστόσο, το sell-off βοήθησε τις εκτιμήσεις να γίνουν ελκυστικές. Ένας δείκτης των αποθεμάτων των αναδυόμενων αγορών βρίσκεται κοντά στις φθηνότερες από τις αρχές του 2016, πριν από την έναρξη ενός διετούς rally.

Keywords
Τυχαία Θέματα