Οι αγορές ομολόγων αντιστέκονται στη μετάδοση της τουρκικής κρίσης

Ο φόβος για εξάπλωση της αναταραχής στην Τουρκία ενδέχεται να είναι υπερβολικός σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Η πτώση της λίρας ώθησε τους traders να αποφύγουν τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, από Πορτογαλία έως Ελλάδα, λόγω της ανησυχίας ότι οι τράπεζες ενδέχεται να είναι εκτεθειμένες σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο οι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ότι οποιαδήποτε διάχυση της τουρκικής κρίσης είναι περιορισμένη.

Στο μεταξύ,

οι πολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να καθιστούν επικίνδυνα τα ιταλικά ομόλογα, αλλά η ευρύτερη ευρωπαϊκή έκθεση ενδέχεται να μετριαστεί από το συναλλαγματικό hedging και τη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών της περιοχής, σύμφωνα με τις Morgan Stanley και τη Danske Bank.
«Αυτή τη στιγμή, οι αγορές δεν διαφοροποιούνται πολύ, με τους traders να κάνουν trading με ό,τι μπορούν», αναφέρει ο Christoph Rieger της Commerzbank. «Οι φόβοι για μια συστημική τραπεζική κρίση θα πρέπει να υποχωρήσουν μόλις βελτιωθεί η εικόνα για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Τα ιταλικά ομόλογα έκαναν ράλι σε υψηλά ενός μήνα την Τρίτη, αντισταθμίζοντας τις απώλειες της Δευτέρας, την ώρα που και η τουρκική λίρα ανέκαμπτε μαζεύοντας μέρος των απωλειών της έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο οι ανησυχίες για την Τουρκία εξακολουθούν να επιβαρύνουν ένα ήδη δυσμενές σκηνικό ενόψει και του ιταλικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο αλλά και τις αξιολογήσεις της ιταλικής οικονομίας.

Στην Ισπανία, το 10ετές σημείωσε επίσης πτώση στην απόδοση, ενλω τι προηγούμενες ημέρες κατέγραφε άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου. Στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν πως οι ισπανικές τράπεζες είναι μεταξύ των πιο εκτεθειμένων στην Τουρκία.

Ακολουθούν οι αναλύσεις σχετικά με το ασφάλιστρο κινδύνου στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης:

Morgan Stanley

«Παρά το γεγονός ότι το μέγεθος της έκθεσης δεν αποτελεί ακόμα ανησυχία για την ΕΚΤ, στρέφει την προσοχή των αγορών στις πιθανότητες διάχυσης της κρίσης σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων δεδομένης της πρόσφατης αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Elaine Lin σε σημείωμα στους πελάτες της τράπεζας. Η έκθεση των γαλλικών και ισπανικών τραπεζών είναι οι πιο εκτεθειμένες, ωστόσο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα γενικά αντισταθμίζουν την υποτίμηση του νομίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι η καθαρή έκθεση θα είναι μικρότερη.

Mizuho International Plc

«Η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να είναι καταστροφική - μέσα από τις τράπεζες και την πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Antoine Bouvet. «Αν δεν βελτιωθεί το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές το συναίσθημα προς τα άλλα EM δεν βελτιωθεί, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα ευρωπαϊκά ομόλογα να έχουν περισσότερο ρίσκο από άλλες αγορές. Οι ιταλικές τράπεζες θα είναι οι πλέον ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω απώλειες λόγω τουρκικής έκθεσης.

Danske Bank

Η ισπανική τραπεζική έκθεση στην Τουρκία είναι μόνο περίπου το 2% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία είναι πιο κοντά στο 0,5%, λένε οι στρατηγικοί Arne Lohmann Rasmussen και Aila Mihr. Οι συνέπειες στην Ισπανία θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και ως εκ τούτου συστήνει την αγορά ισπανικών ομολόγων, ενώ θεωρεί τα ιταλικά διετή πιο ελκυστικά σε αποτιμήσεις έναντι των αντίστοιχων ισπανικών και πορτογαλικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα