Επιχειρηματικότητα σημαίνει ελευθερία - και αυτή δεν φυλακίζεται μέσα στα μνημόνια

Μπορεί η ρητορική της κυβέρνησης εσχάτως να έχει ως επίκεντρο την επιστροφή στην ανάπτυξη, εντούτοις οι παραγωγικοί φορείς με κάθε ευκαιρία στέλνουν το μήνυμα ότι απαιτούνται πολλά ακόμα για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Αντί των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των απαραίτητων διευκολύνσεων που θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η Πολιτεία με περισσή ευκολία ορθώνει νέα εμπόδια και επιβάλλει νέα

βάρη στις επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες δημοσιονομικές ανάγκες της.

Μετά από έξι πέτρινα χρόνια για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, θα περίμενε κανείς να είχαν εξαχθεί κάποια χρήσιμα διδάγματα και μέσα από τα απο­καΐδια της κρίσης να ξεπροβάλει η ελπίδα ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.

Θα περίμενε κανείς οι κυβερνήσεις εφεξής να προωθούν πάνω σε υγιείς βάσεις την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις, καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση για την ανάταξη της οικονομίας. Κι όμως, παρ' όλα όσα έχουν συμβεί, παρά τα χιλιάδες λουκέτα, την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του παραγωγικού ιστού της χώρας, η Πολιτεία συνεχίζει να βλέπει την επιχείρηση σαν βολικό φορολογικό θήραμα και την ύπαρξή της περίπου σαν αναγκαίο κακό!

Δεν πτοούνται ούτε από τις πτωχεύσεις, ούτε από τη μετοίκηση εταιρειών εκτός Ελλάδας, ούτε από τις αναγκαστικές μειώσεις προσωπικού που γίνονται λόγω συρρίκνωσης δραστηριοτήτων.
Κι όμως, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον, με όλες τις αντιξοότητες και τα αντικίνητρα, υπάρχουν επιχειρήσεις που επιμένουν ελληνικά.

Σε πείσμα των καιρών κατάφεραν και άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια ανεξάρτητα από το αν οι γραμμές χρηματοδότησης ήταν κλειστές, η μείωση της κατανάλωσης σε κατακόρυφη πτώση, η ανταγωνιστικότητα καταρρακωμένη και τα capital controls να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά, να προσφέρουν δηλαδή απασχόληση και να προγραμματίζουν τα επόμενα βήματά τους, γιατί, δεν μπορεί, κάποια στιγμή η κρίση θα τελειώσει.

Ορισμένες μάλιστα ενισχύουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα, άλλες ποντάρουν στην ποιότητα των προϊόντων τους, άλλες στις νέες τεχνολογίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, δίνοντας έτσι ισχυρό στίγμα και φανερώνοντας με κάθε ευκαιρία το αδάμαστο επιχειρηματικό πνεύμα τους.

Ο αγώνας της επιβίωσης είναι σκληρός και αδυσώπητος, πλην όμως τα όνειρα και η δημιουργικότητα δεν μπορούν να φυλακιστούν ούτε στα μνημόνια, ούτε στις επιτηρήσεις και πολύ περισσότερο στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις των κυβερνώντων.

Αλλωστε ό,τι κι αν κάνουν οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες του Δημοσίου και των Βρυξελλών, η ιδιωτική πρωτοβουλία θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά και θα ανοίγει τους δικούς της δρόμους, γιατί πολύ απλά στον ιδιωτικό τομέα και στην επιχειρηματικότητα βρίσκονται τα καλύτερα μυαλά και τα προβλήματα που καλείται να λύσει ένας επιχειρηματίας σε μία μόνο μέρα ο γραφειοκράτης και ο πολιτικός δεν τα αντιμετωπίζουν ούτε σε ολάκερη τη ζωή τους.

Αν, λοιπόν, τούτη η χώρα, μετά τα δεινά που τη βρήκαν, έχει μια ευκαιρία να επανέλθει στην κανονικότητα έστω και σε πολύ χαμηλότερη βάση, αυτή δεν θα είναι ούτε με διαταγές, ούτε με ευχές, αλλά πολύ περισσότερο ούτε μέσα από ασφυκτικά πλαίσια. Η επιστροφή στην ανάπτυξη θα επέλθει μόνο μέσα από την άνθηση του ιδιωτικού τομέα και την περιστολή του αντιπαραγωγικού κομματιού του Δημοσίου.

Μόνο οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μπορούν να γεννήσουν νέο πλούτο και να ενισχύσουν το ΑΕΠ. Μόνο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και την κατανάλωση.

Στην παρούσα έκδοση αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε σαράντα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και είναι αποφασισμένες να μην παραδώσουν τα όπλα. Αποφασισμένες να επενδύουν, να παράγουν, να εξάγουν, να προσφέρουν απασχόληση, αλλά και να ανακόψουν το κύμα μετανάστευσης των νέων παιδιών και των νέων επιστημόνων.

Ο αριθμός είναι ενδεικτικός και θα μπορούσε, αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί μιας έκδοσης, να ήταν 100, 200 ή και πολύ περισσότερες. Η επιλογή ήταν και αυτή τη φορά τυχαία, με κριτήριο τις οικονομικές τους επιδόσεις, τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, το εργασιακό περιβάλλον τους, την κοινωνική διάσταση της δραστηριότητάς τους, τις εξαγωγές τους, τις προοπτικές τους, αλλά και το καλό όνομα που έχουν χτίσει μέσα στο διάβα των χρόνων.

Σε κάθε ανάλογη έκδοση παρελαύνουν πολλές νέες εταιρείες, τις οποίες προσεγγίζουμε και προβάλλουμε για πρώτη φορά.

Ευχόμαστε δε με κάθε ευκαιρία να ανακαλύπτουμε και να παρουσιάζουμε νέα μικρά διαμάντια και κάποια στιγμή να είναι τόσο πολλές που δεν θα χωράνε ούτε σε τόμο μεγέθους εγκυκλοπαίδειας, οπότε και αυτή η χώρα θα είναι τελείως διαφορετική για όλους μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα