«Επιχειρηματίες» οι υπάλληλοι καθαριότητας: Τους ζητούν μπλοκάκι και έναρξη στην εφορία

Από την 1η Απριλίου θα πάψουν να αμείβονται ως μισθωτοί και για να λαμβάνουν τις αποδοχές τους, θα πρέπει πλέον να εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια».

Τη φορολόγηση χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ στον τομέα καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων με τρόπο όμοιο με τους επιχειρηματίες αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, καλώντας τους να προσέλθουν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν δηλώσεις έναρξης

επαγγελματικής δραστηριότητας ώστε να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια από «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών!

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παύουν να αμείβονται ως μισθωτοί, είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν λογιστές για να τους κρατούν τα βιβλία, ενώ πλέον αντιμετωπίζουν την άμεση μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους κατά 20%, λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος, και την υποχρέωση να καταβάλουν το 2017 τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ!

Πρόκειται για εργαζόμενους που είχαν συνάψει κατά τη διάρκεια του 2015 συμβάσεις μίσθωσης έργου με τους Δήμους, οι οποίες έληγαν στις 31-12-2015 αλλά με το άρθρο 50 του ν. 4351/2015, οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι τις 31-12-2016.

Ήδη, χιλιάδες υπάλληλοι μεγάλων Δήμων της χώρας, οι οποίοι εργάζονται στον καθαρισμό κτιρίων και στη συλλογή απορριμμάτων με τέτοιες συμβάσεις μίσθωσης έργου έχουν λάβει επιστολές από τους Δημάρχους, με τις οποίες τούς γνωστοποιείται ότι από την 1η Απριλίου θα πάψουν να αμείβονται ως μισθωτοί κι ότι, για να λαμβάνουν τις αποδοχές τους, θα πρέπει πλέον να εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια».

Προκειμένου δε να λάβουν τους επόμενους μισθούς θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να προσέλθουν στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν δηλώσεις έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η καταβολή των μισθών αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά, καθώς θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για την προσκόμιση των τιμολογίων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τον έλεγχο νομιμότητας των δαπανών και τελικά την έγκριση των πληρωμών.

Ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό της απόφασης, καθώς, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που εκδόθηκε την 1η Μαρτίου 2016: «Εφόσον οι συμβάσεις μίσθωσης έργου των φυσικών προσώπων που ασχολούνται στον καθαρισμό κτιρίων του Δήμου, παρατείνονται μέχρι και τις 31-12-2016, τότε η δραστηριότητά τους αυτή δεν εντάσσεται στις ευκαιριακές παρεπόμενες.

Το εισόδημα των προσώπων αυτών προέρχεται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεπώς είναι υπόχρεα σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων για τις καταβαλλόμενες από το Δήμο αμοιβές».

Keywords
Τυχαία Θέματα