Επετεύχθη η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό

Του Ιωάννη Αντύπα

Κλείνει η συμφωνία μεταξύ των 28 κρατών μελών με την Τουρκία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπως ανέφεραν μέσω Twitter ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, αλλά και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα. Πριν από λίγο ξεκίνησε η συνεδρίαση των 29, δηλαδή των 28 αρχηγών κρατών μελών της Ε.Ε. με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το κείμενο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην Προεδρία, η νέα

πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ βρίσκει σύμφωνη τόσο την τουρκική πλευρά όσο και την κυπριακή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αποδέχθηκε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την τελευταία μορφή του προσχεδίου, αίροντας τις αντιρρήσεις που είχε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές υπήρχαν τέσσερα βασικά σημεία που αποτελούσαν «αγκάθια», όπως το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, με τον κ. Νταβούτογλου να ζητά πιο σαφείς και δεσμευτικές αναφορές, εκ μέρους των Ευρωπαίων, αλλά και το θέμα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, καθώς η ευρωπαϊκή πλευρά θέτει σειρά προϋποθέσεων.

Παρά την εμπλοκή, η πολύωρη τετραμερής με τον Τούρκο Πρωθυπουργό οδήγησε σε μια πρόοδο και σύγκλιση μεταξύ τους.

Έτσι επετεύχθη η συμφωνία βασισμένη σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Τη νομιμότητα της συμφωνίας και η συμβατότητα με τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου των μηχανισμών επιστροφής και μετεγκατάστασης από τα ελληνικά νησιά στη Τουρκία.

Η ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας θα είναι η Κυριακή 20 Μαρτίου, όπου και οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες θα επιστρέφονται στη Τουρκία

Την επίσπευση της χρηματοδότησης στην Τουρκία σε στοχευμένα έργα για την υποστήριξη των μεταναστών εντός της Τουρκίας, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός διαπίστωσε πως κινείται με αργούς ρυθμούς η χρηματοδότηση.

Τέλος την επανέναρξη και ενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με την απόφαση για επίσπευση του ανοίγματος των κεφαλαίων, χωρίς όμως να θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών και αποφασίστηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που αφορά ζητήματα του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος της Ολλανδικής Προεδρίας τον Ιούνιο.

Επίσης στη συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των 28 αρχηγών αναφέρεται και η μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες, τους υπάρχοντες 18.000 σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μεταφορά του υπολοίπου των θέσεων από την Ουγγαρία που είναι 54.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα