Επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA ξεκινά η Ουάσινγκτον

Ξεκινά κι επίσημα την επαναδιαπραγμάτευση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ώστε να πετύχει καλύτερους όρους για τους Αμερικανούς εργαζομένους και τις βιομηχανίες.

Με επιστολή του προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, ανέφερε ότι ενεργοποίησε την 90ήμερη διαβούλευση με το Κογκρέσο και τους Αμερικανούς πολίτες. Το γεγονός αυτό σημαίνει

ότι οι συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA θα ξεκινήσουν μετά τις 16 Αυγούστου.

Η επαναδιαπραγμάτευση αυτή ήταν μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει "καταστροφή" για τις ΗΠΑ τη συνθήκη αυτή.

Ο Λαϊτχάιζερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η NAFTA ήταν θετική για τους τομείς της γεωργίας, των επενδύσεων και της ενέργειας στις ΗΠΑ, όχι όμως και για τη βιομηχανία. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη του 2017.

Στην επιστολή του ο Λαϊτχάιζερ αναφέρει ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί η συνθήκη όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, την ασφάλεια τροφίμων αλλά και τις κρατικές εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα