Επ. Ανταγωνισμού: Εκτός κάδρου οι ξένες κατασκευαστικές για το καρτέλ

Με βαριά πρόστιμα, συνολικά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, στις τέσσερις μεγάλες Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ και Intrakat, κλείνει η (ελληνική πτυχή) της υπόθεσης του καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο. Πρόκειται για πρόστιμα ρεκόρ για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρώπη, αφού κάθε εταιρεία καλείται να καταβάλει το υψηλότερο μέσο

πρόστιμο που έχει καταλογιστεί από ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού για αντίστοιχη υπόθεση. Αλγεινή εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι οι μεγάλες ξένες κατασκευαστικές που εμπλέκονται στο καρτέλ βρίσκονται μέχρι στιγμής εκτός κάδρου αφού αρνήθηκαν να προσέλθουν σε διαδικασία διευθέτησης.

Κάτι που σημαίνει ότι η στάση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έναντι των ξένων εταιρειών θα κρίνει τις συνολικές επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση των καρτέλ στον κλάδο των κατασκευών. Αν δηλαδή οι πολυεθνικοί πρωταγωνιστές των καρτέλ στην Ευρώπη θα τιμωρηθούν και στην Ελλάδα, ή αν η νομοθεσία περί ανταγωνισμού θα χρησιμοποιηθεί τελικά για να ενισχυθεί η θέση των πολυεθνικών στην ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στις 17 Μαΐου 2016, «με βάση την ίδια εισήγηση, είχαν συμμετοχή στις συνεννοήσεις, κατά περιόδους ή ως προς συγκεκριμένους διαγωνισμούς, και εταιρείες» ομίλων όπως η ισπανική FCC, η γαλλική Vinci, η γερμανική Hochtief (ελέγχεται από την ισπανική ACS), η γερμανική Siemens, η γαλλική Alstom Transport, καθώς και οι ιταλικές Salini (σ.σ. σήμερα Salini Impregilo), Seli, Impresa, Rizzani, Maire Tecnimont και Taddei, η ολλανδική Van Oord, κ.α.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου για τους ξένους ομίλους, οι οποίοι είναι πολλαπλάσιου μεγέθους έναντι των εγχώριων εργολάβων, συμμετέχουν ακόμα και σήμερα στα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα και αναμένεται να διεκδικήσουν τα νέα μεγάλα έργα.

Σημειώνεται ότι οι ξένες πολυεθνικές είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο που έχουν αποκαλυφθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ υπήρξαν παραδειγματικές τιμωρίες για την οργάνωση και συμμετοχή στα καρτέλ που αποκαλύφθηκαν και με τα οποία κατ' ουσίαν εμπόδιζαν τις χαμηλότερες προσφορές από τις τοπικές κατασκευαστικές που είχαν τη δυνατότητα να υλοποιούν μεγάλα έργα.

Keywords
Τυχαία Θέματα