Ενώνονται οι Ρεπουμπλικανοί των ΗΠΑ για να βοηθήσουν την εκλογική μάχη του Τεντ Κρουζ

Καθώς μία σειρά δημοσκοπήσεων έδειχνε ότι το προβάδισμα του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ να μειώνεται, ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ, εμφανίστηκε στην Ουάσινγκτον (25 Ιουλίου) κάνοντας μία επείγουσα έκκληση στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου: στείλτε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτει το "Politico."

Ο Πάτρικ που ήταν πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στην πολιτεία του 2016, υποστήριξε πως μία επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Τέξας ήταν αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθεί θετικά η πολιτική δυναμική του Κρουζ, αλλά και

των υπολοίπων υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο ίδιος, πήρε την απάντησή στο αίτημά του στα τέλη Αυγούστου, όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ότι προγραμματίζει μία προεκλογική εκδήλωση τον Οκτώβριο για τον Κρουζ, που ήταν ο πρώην εσωκομματικός αντίπαλός του, στην διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, πριν από δύο χρόνια.

Η επίσκεψη του Πάτρικ στον Λευκό Οίκο δεν είχε δημοσιοποιηθεί, καθώς οι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν για την προοπτική επανεκλογής του γερουσιαστή στο Τέξας, το οποίο ελέγχεται παραδοσιακά από τους Ρεπουμπλικάνους. Αρκετά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, προειδοποιούν για την υποτονική προεκλογική εκστρατεία του Κρουζ, και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, την προεκλογική πορεία και των άλλων Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων, όσο πλησιάζουμε προς την διεξαγωγή των εκλογών, στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Κρουζ Μπέτο Ο' Ρουρκ, έχει συγκεντρώσει σημαντικά ποσά για την υποστήριξη του προεκλογικού του αγώνα, έχει μειώσει την διαφορά του από τον Κρουζ κι αναδεικνύεται ως ένα δυναμικό προεκλογικό παράδειγμα υποψηφιότητας για τους Δημοκρατικούς σε παναμερικανικό επίπεδο.

Μία προεκλογική εκδήλωση με την παρουσία του προέδρου Τραμπ, έχει το μήνυμα της εσπευσμένης πολιτικής βοήθειας της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από την Ουάσινγκτον, με στόχο την πολιτική διάσωση και την επανεκλογή του Κρουζ.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί είναι οι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι στην αμερικανική πρωτεύουσα που υποστηρίζουν ότι η ανησυχία για την επανεκλογή του Κρουζ είναι υπερβολική, θεωρώντας πως ο γερουσιαστής θα έχει ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν έχει μία ομαλή σχέση με τον Κρουζ, που θεωρείται αντισυστημικός γερουσιαστής από την στάση του στην διάρκεια της πολιτικής του πορείας, ενώ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι Ρεπουμπλικάνοι της Ουάσινγκτον διατηρούν μία ελπίδα πολιτικής προσέγγισης μαζί του.

Παρασκηνιακά, ο Λευκός Οίκος, οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και μία σειρά συντηρητικών ομάδων και οργανώσεων υποστήριξης των Ρεπουμπλικάνων, έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια πλήρους υποστήριξης του Κρουζ με στόχο την επανεκλογή του.

Από την μεριά του, ο Τεξανός Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν που προγραμματίζει την διεξαγωγή μίας εκδήλωσης συγκέντρωσης χρημάτων για τον Κρουζ σε εστιατόριο της Ουάσινγκτον (Capital Grille) τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι έχει ένα απλό μήνυμα για τους χορηγούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος: "Δεν μπλοφάρουμε, είναι μία πραγματική και σοβαρή απειλή. Εάν ο Τεντ κάνει την δουλειά του κι εμείς την δική μας, νομίζω ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Αλλά αν έχουν χορηγούς που κάθονται στο περιθώριο και σκέφτονται, 'Λοιπόν, η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή,' ή 'Δεν χρειάζεται να ανησυχώ," τότε, υπάρχει πρόβλημα," δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόρνιν που είναι το δεύτερο πιο ισχυρό πολιτικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Η πολιτική κινητοποίηση που υπάρχει στους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και η έκκληση για την χορήγηση άμεσης προεκλογικής βοήθειας στον Κρουζ, απηχεί μία ευρύτερη νευρικότητα που διακατέχει τους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με το γενικότερο προεκλογικό περιβάλλον του φετινού φθινοπώρου.

Σε πρακτικό επίπεδο, εμπεριέχει κι άλλες πολιτικές παρενέργειες για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς τα οικονομικά κονδύλια που θα διατεθούν για την προεκλογική υποστήριξη του Κρουζ, θα περιέχουν οικονομικά κεφάλαια, τα οποία, σε άλλη περίπτωση, θα χρησιμοποιούνταν προκειμένου να ηττηθούν εκλεγμένοι σήμερα Δημοκρατικοί σε πολιτείες παραδοσιακής πολιτικής επιρροής των Ρεπουμπλικάνων (Βόρεια Ντακότα, Ιντιάνα, Μισούρι).

Καθώς ο Ο'Ρουρκ προηγήθηκε έναντι του Κρουζ συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις δύο έναντι ενός ψηφοφόρων κατά το προηγούμενο τρίμηνο, οι συντηρητικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους άρχισαν να διοχετεύουν προεκλογικούς οικονομικούς πόρους στο Τέξας.

Η Λέσχη Ανάπτυξης κατά της Φορολογίας, που ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για την εκλογή του Κρουζ στην Γερουσία το 2012, ξεκίνησε την υλοποίηση μιας ουσιαστικής διαφημιστικής εκστρατείας, προκειμένου να αποδομήσει την προεκλογική δυναμική του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Στο πλαίσιο της γενικότερης κινητοποίησης, ο πρόεδρος του αναφερόμενου οργανισμού Ντέιβιντ Μάκιντος ταξίδεψε πρόσφατα στο Τέξας για συναντήσεις με χορηγούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά στην χρηματοδότηση της προεκλογικής διαφημιστικής καμπάνιας υπέρ του Κρουζ και κατά του Ο' Ρουρκ.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στην παραπάνω λέσχη, έχει συγκεντρωθεί ποσό που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Παράλληλα, συγκροτείται ένα μέτωπο οργανώσεων και φορέων υποστήριξης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με στόχο την ασφαλή χρηματοδότηση της όλης προσπάθειας (Americans for Prosperity, Senate Leadership Fund, Senate Reform Fund, Ending Spending) με την συμμετοχή σημαντικών δωρητών και χορηγών, οι οποίοι, παραδοσιακά υποστηρίζουν την χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μερικές από τις ομάδες οικονομικής υποστήριξης επικοινωνούν και συντονίζονται μεταξύ τους προκειμένου να οργανώσουν τις οικονομικές προσπάθειές τους, αλλά και να αποφασίσουν για το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που απαιτείται. "Νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλά χρήματα," δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νταγκ Ντίσον, επενδυτής από το Ντάλας και ουσιαστικός χορηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην πολιτεία του Τέξας.

Ο Κρουζ προσπάθησε να έχει την ουσιαστική υποστήριξη των ευαγγελιστών ψηφοφόρων το 2016, ενώ κάνει κινήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική υποστήριξη των συντηρητικών ομάδων στην αναφερόμενη πολιτεία.

Πρόσφατα, συμμετείχε σε συνάντηση που πραγματοποίησαν οι ηγέτες συντηρητικών κινήσεων κι οργανώσεων (Conservative Action Project). Στην συνάντηση αυτή ο Κρουζ ζήτησε την κινητοποίηση όλων των συντηρητικών ομάδων προκειμένου να προληφθεί ένα «πολιτικό πραξικόπημα» των Δημοκρατικών στην πολιτεία του Τέξας.

Οι συντηρητικές οργανώσεις φαίνεται ότι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό, καθώς την περασμένη Πέμπτη το ταμείο των συντηρητικών στην Γερουσία (Senate Conservative Fund) έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στα μέλη του, ζητώντας την χρηματοδότηση του Κρουζ.

Μέσα στην εβδομάδα, η συντηρητική οργάνωση (Tea Party Patriots) αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια, με τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικά μηνύματα και την αποστολή μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να ενισχύσει προεκλογικά τον Κρουζ.

"Το Τέξας, είναι μία από τις πολιτείες που αποτελεί προτεραιότητά μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον Τεντ Κρουζ για την επανεκλογή του στην Γερουσία, επειδή ο ίδιος προωθεί τις προτεραιότητές μας στο Καπιτώλιο," δήλωσε η Τζένι Μπεθ Μάρτιν, που είναι συνιδρύτρια της Tea Party Patriots.

Πηγή: "Politico"

Keywords
Τυχαία Θέματα