Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτή είναι η εικόνα στις ασιατικές αγορές την πρώτη ημέρα συναλλαγών για τη νέα εβδομάδα καθώς παραμένουν στο επίκεντρο οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Οι δείκτες σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα διεύρυναν τα κέρδη τους. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε κατά 0,30% ή 66,03 μονάδες και έκλεισε στις 22.373,09

μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 0,20% στις 1.687,61 μονάδες.

Ο Kospi σημείωσε άνοδο 0,31% με τη μετοχή της Samsung Electronics να ενισχύεται κατά 1,34%.

Στην Αυστραλία ο ASX 200 σημειώνει απώλειες 0,03%.

Στην Κίνα πάντως οι δείκτες σημειώνουν μεγαλύτερες απώλειες, αν και σημείωσαν μικρή ανάκαμψη από τα χαμηλά που βρέθηκαν κατά τις πρωινές συναλλαγές. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 1,36%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite υποχωρεί 1,28%.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας $267 δισεκατομμυρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει επίσης πως θα επιβάλει δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα ύψους $200 δισεκατομμυρίων με το Πεκίνο να προειδοποιεί πως θα απαντήσει με αντίποινα εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν και νέους δασμούς.

Στα μάκρο της ημέρας, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με πολύ ισχυρότερο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις κατά στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου καθώς οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε μεγαλύτερες δαπάνες από ό,τι αναμενόταν, εν μέσω σοβαρών ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Πιο αναλυτικά, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% στο β΄ τρίμηνο, έναντι εκτίμησης για 1,9%. Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για 0,5%. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την επιστροφή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης μετά από τη συρρίκνωση 0,9% στο α΄ τρίμηνο. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση 1,3%.

Στο μεταξύ, το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Αύγουστο παρά την επιδείνωση της ανισορροπίας με τις ΗΠΑ, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την απειλή περισσότερων δασμών από την κυβέρνηση Trump. Η Κίνα ανακοίνωσε συνολικό εμπορικό πλεόνασμα 27,91 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, έναντι πλεονάσματος 28,05 δισ. δολαρίων πριν από ένα μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πλεόνασμα 30,6 δισ. δολαρίων. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ ωστόσο διευρύνθηκε στα 31,05 δισ. δολάρια τον Αύγουστο από τα 28,09 δισ. τον Ιούλιο.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου βρέθηκε νωρίτερα στο 95,484, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά που που κατέγραψε νωρίτερα.

Το γεν απόλεσε μεν μέρος της δυναμικής που είχε νωρίτερα ωστόσο ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι του δολαρίου στα 111 γεν ανά δολάριο.

Στην αγορά πετρελαίου, σημειώθηκε εκ νέου αύξηση με το μπρεντ να ενισχύεται κατά 0,86% ή κατά 66 σεντς στα 77,49 δολ/βαρέλι και το αμερικανικό αργό να σημειώνει άνοδο 0,71% ή 48 σεντς στα 68,23 δολ/βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα