Ενισχύεται η κυριαρχία του δολαρίου, χάνει έδαφος ο χρυσός

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Απόλυτος κερδισμένος της χρονιάς είναι ως τώρα το δολάριο, το οποίο ωφελείται τα μέγιστα από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και νομισματική πολιτική της Fed.

Την ίδια ώρα τα υπόλοιπα νομίσματα αποδυναμώνονται και ειδικότερα το ευρώ, για το οποίο και εν μέσω πολιτικών (αλλά και εμπορικών εντάσεων) το κοντινό τουλάχιστον μέλλον δε διαγράφεται λαμπρό.

Νωρίτερα σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας δήλωσε πως «είναι νωρίς να μιλάμε

για αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ», γεγονός που αποθάρρυνε περαιτέρω τους bullish επενδυτές του ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει ήδη άλλωστε αφήσει να εννοηθεί πως η αγορά δε θα πρέπει να αναμένει σύντομα αυξήσεις επιτοκίων δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ.

Το ενιαίο νόμισμα σήμερα υποχώρησε περαιτέρω έναντι του δολαρίου στο 1,575.

Την ίδια ώρα ο δέικτης δολάριου διαπραγματεύεται πάνω από το ορόσημο των 95 μονάδων, χαμηλότερα, ωστόσο, από τα ιστορικά υψηλά -άνω των 102 μονάδων- του περασμένου έτους.

Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει επίσης «ράλι» έναντι της βρετανικής λίρας, άνω του 0,5% σε ημερήσια βάση ενώ σε αντίθετο κλίμα, καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,5% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, διατηρώντας, όμως, το ψυχολογικό όριο των 110 γεν.

Χάνει την αίγλη του ο χρυσός

Στο μεταξύ, ο χρυσός -πάνω που επιχειρήσε να ανακάμψει εκμεταλλευόμενος την παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω των εμπορικών εντάσεων- χάνει και πάλι έδαφος, εξαίτας του ενδυναμωμένου δολαρίου.

Σημειώνεται ότι το ισχυρό δολάριο πιέζει τις τιμές εμπορευμάτων που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με απώλειες 1,50 δολ. ή 0,1%, στα 1.278,60 δολ. ανά ουγγιά, πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017 που είχε «αγγίξει» την Παρασκευή

Keywords
Τυχαία Θέματα