Ένεση αισιοδοξίας στις αγορές με ισχυρή ανοδική αντίδραση

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

«Ανάσα» έδωσε στην Ιταλία -και κατ' επέκταση σε ευρωαγορές και Wall Street- η προοπτική ενός νέου κύκλου εποικοδομητικών συζητήσεων, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο MIB στο Μιλάνο κατέγραψε ισχυρή ανοδική αντίδραση 2,09% στις 21.797 μονάδες, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε θετική έκβαση στο ιταλικό δράμα, και παράλληλα να εκμεταλλεύονται τις εξαιρετικά υποτιμημένες από το εξαντλητικό sell-off των τελευταιών εβδομάδων μετοχές, αλλά και τις ελκυστικές αποδόσεις των ομολόγων.

Η Intesa

Sanpaolo ενισχύθηκε σχεδόν κατά 3%, η Banco Bpm σημείωσε άνοδο 3,2%, ενώ η Mediobanca κατέγραψε «άλμα» 7,1%.

Το ιταλικό 10ετές ανέκαμψε στο 2,91%, ενώ στον αντίποδα οι επενδυτές εγκατέλειψαν προσωρινά την «ασφάλεια» των γερμανικών αλλά και αμερικανικών ομολόγων.

Κερδίζει έδαφος το ευρώ

Ράλι 1% για το ευρώ, που κάλυψε χαμένο έδαφος έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία EUR/USD να διαμορφώνεται στο 1,1656. Παραμένει ωστόσο σε χαμηλό 6μιση μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Εκτός από την υποχώρηση -προς το παρόν τουλάχιστον- των σεναρίων για αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης, κάτι που συζητούνταν χθες στους κύκλους των επενδυτών, το ράλι τροφοδότησε και η μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία.

Το θετικό κλίμα ακολούθησε και το ελληνικό Χρηματιστήριο, ανακάμπτοντας κατά 1,52% με τραπεζικό άλμα 6,30%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έσβησε μεγάλο μέρος των χθεσινών απωλειών (390 μονάδες), ανακάμπτοντας σήμερα πάνω από 300 μονάδες. Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν ισχυρή άνοδο της τάξεως του 1-1,25%, λαμβάνοντας ώθηση και από την ανάκαμψη του πετρελαίου στα 68 δολάρια/βαρέλι.

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στο ζήτημα του εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας λόγω δασμών Τραμπ, όπως φυσικά και στο ιταλικό ζήτημα.

Θρίλερ στην Ιταλία

Νωρίτερα ο Ντι Μάιο, ηγέτης των Πέντε Αστέρων, άνοιξε παράθυρο για επανεκκίνηση των συζητήσεων με τη Λέγκα, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές, παρότι ο Σαλβίνι αρνείται συναπισμό.

Πηγή της ιταλικής προεδρίας δήλωσε στη WSJ ότι ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα εξετάζει το ενδεχόμενο αναβίωσης μιας κυβέρνησης συνασπισμού που να υποστηρίζεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων εμφανίζεται τώρα ανοιχτό στο ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητας Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Παρότι το πολιτικό θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς, οι επενδυτές έλαβαν την «ένεση αισιοδοξίας» που χρειάζονταν -τουλάχιστον για σήμερα- με αποτέλεσμα οι αγορές να ανακάμπτουν σημαντικά.

Δείκτες

Εκτός του Μιλάνου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,27% στις 385 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 7.689 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,93% στις 12.783 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 5.427 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,47% στις 9.566 μονάδες.

Ανακούφιση στα ομόλογα

Με την αισιοδοξία να επιστρέφει -παρότι τα πάντα είναι ρευστά-, οι επενδυτές επέστρεψαν με αγορές στα βραχυπρόθεσμα ομόλoγα της Ευρώπης, με τις αποδόσεις να αποκλιμακώνονται.

Το ιταλικό 10ετές βρέθηκε στο 2,908%.

Εγκαταλείπουν τα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα ασφαλή καταφύγια των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων (τα οποία κατέγραψαν ράλι τις τελευταίες ημέρες χάρις στο ιταλικό δράμα), με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς να εκτοξεύεται πάνω από 40% μέσα σε διάστημα μιας μέρας, στο 0,362.

Παράλληλα οι επενδυτές αφήνουν και το ασφαλές σε περιόδους κρίσης γιεν, το οποίο κατέγραψε ράλι χθες. Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία δολαρίου/γιεν ενισχύεται στο 108,96.

Μάκρο

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, απότομη άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Μάιο, μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για ενέργεια και τρόφιμα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός (εναρμονισμένος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα), σημείωσε άνοδο στο 2,2% από το 1,4% του Απριλίου, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Επίσης ανέκαμψαν οι μηνιαίες λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Απρίλιο και μάλιστα περισσότερο από ότι αναμενόταν.

Ειδικότερα, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτώσεις, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,3% σε μηνιαία βάση σημειώνοντας τη πιο δυνατή αύξηση από τον Οκτώβριο του 2016. Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 0,7% άνοδο μετά την αναθεωρημένη άνοδο του 0,4% τον Μάρτιο.

Επιπλέον, γρηγορότερα απ’ όσο περίμεναν οι αναλυτές κινήθηκε ο τιμάριθμος στην Ισπανία τον Μάιο, φτάνοντας το 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι μόλις 1,1% τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις ήθελαν τον πληθωρισμό να ανεβαίνει κατά 1,7%, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα